Γενικός Δείκτης:712.610.32%
EUR/USD: 1.17

Αλκοολούχα ποτά: Δίνουν €1,5 δισ στο ΑΕΠ, φορολογούνται 450% πιο πάνω από την Βουλγαρία

  • ( UPD -13/02/2018 17:03 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Όλγας Μπαλαφούτη

Με συνεισφορά €1,5 δισ στο ΑΕΠ της Ελλάδας και κάλυψη 31.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει σίγουρα να προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία.

Μόνο για το 2016 τα έσοδα του κράτους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ανήλθαν σε 281 εκατ. ευρώ, ενώ 277 εκατ. ευρώ αφορούσαν εταιρικούς φόρους και εισφορές.

Τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος κλάδος βρέθηκε αντιμέτωπος με συρρίκνωση κατά περίπου 50% της νόμιμης αγοράς και τη διόγκωση του παράνομου εμπορίου, εξαιτίας των αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία και των αυξήσεων στους συντελεστές του ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών και του ΦΠΑ. Η υποχώρηση των πωλήσεων αλκοολούχων ποτών, χωρίς το  τσίπουρο και το ούζο, είναι ακόμα μεγαλύτερη, -51,6% την περίοδο 2009-2016, καταδεικνύοντας τη διαφορετική ένταση με την οποία επηρεάστηκαν οι επιμέρους κατηγορίες  αλκοολούχων ποτών.

Το διάστημα 2009-2016 χάθηκαν 2 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της Ελλάδας και περίπου 40.000 θέσεις εργασίας, ενώ και τα έσοδα ακολούθησαν πτωτική πορεία, με χειρότερη χρονιά το 2012.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Οι προοπτικές του κλάδου αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα», η αύξηση των φόρων στα αλκοολούχα ποτά ενισχύει τα κίνητρα για διασυνοριακές αγορές από γειτονικές χώρες, στις οποίες εφαρμόζονται χαμηλότεροι συντελεστές ΕΦΚ και δίνει ώθηση στη διεξαγωγή λαθρεμπορίου και νοθείας, με αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, οδηγώντας τελικά σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

Ο ΕΦΚ, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που παρουσίασε το Συμβούλιο Παραγωγών & Εταιρειών Διακίνησης Αλκοολούχων Ποτών, έχει αυξηθεί 4 φορές από την έναρξη της κρίσης και ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί 3 φορές από 19% σε 24%.

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία σε σχέση με το κατα κεφαλήν εισόδημα και συγκεκριμένα, 40% υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, 100% υψηλότερο από το μέσο όρο 15 τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών και 450% υψηλότερο από τον αντίστοιχο της γειτονικής Βουλγαρίας.

alkool3.PNG

 

alkool4.PNG

Λαθρεμπόριο και συνέπειες

Βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων του ΙΟΒΕ, το λαθρεμπόριο κυμάνθηκε το 2016 περίπου σε 340-680 χιλ. 9λιτρα κιβώτια, δηλαδή περίπου στο 9%-18% της συνολικής αγοράς, με τις απώλειες φορολογικών εσόδων από το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ, λόγω μη καταβολής του ΕΦΚ και ΦΠΑ.

Η μελέτη κατέγραψε, επίσης, τις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει η παραγωγή και εμπορία του προϊόντος απόσταξης διημέρων, πέρα από τα όρια που ορίζονται από το νομικό πλαίσιο των διήμερων παραγωγών.

Οι απώλειες φορολογικών εσόδων που προκύπτουν από την χωρίς έλεγχο διακίνηση χύμα αποσταγμάτων υπολογίζονται βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων σε περίπου 48 εκατ. ευρώ μόνο για το 2016.

Ο περιορισμός του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών θα μπορούσε επομένως να προσφέρει άμεσα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Ενδεικτικά, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου (π.χ. μείωσή του κατά 50%) και η μεταφορά αυτών των ποσοτήτων κατανάλωσης στη νόμιμη αγορά, θα οδηγούσε, σύμφωνα με τη μελέτη, σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 33,5 εκ. ευρώ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΣΠΕΔΑΠ προτείνει μεταξύ άλλων:

-Σταδιακή αποκλιμάκωση του ΕΦΚΟΠ και σύγκλιση προς το μέσο όρο της ΕΕ. Συγκεκριμένα, μείωση της φορολογίας κατά 10% κατ' έτος σε βάθος 3ετίας

-Κατάργηση της εμπορίας του χύμα τσίπουρου και πλήρη φορολογική και αγορανομική
εξομοίωσή του με το εμφιαλωμένο.

-Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου διήμερων αποσταγματοποιών και αμβυκούχων
(ιδιοκτητών καζανιών).

-Εντατικοποίηση των ελέγχων, τόσο στα σύνορα, όσο και επιτόπια στην εγχώρια αγορά
για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών.

Με στόχο:
-Την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων κατά €100 εκατ. ευρώ με δραστική βελτίωση της
αποτελεσματικότητας των ελέγχων στην αγορά

-Την ανάπτυξη του κλάδου που συνδέεται στενότατα με τις βιομηχανίες τουρισμού
και ψυχαγωγίας

-Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

-Τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας του κλάδου

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required