Γενικός Δείκτης:772.740.01%
EUR/USD: 1.1142

Athens Alive: Ένα άκρως φιλόδοξο project €1,1 δισ. στο ΟΑΚΑ με ξενοδοχεία και θεματικά πάρκα

  • ( UPD -12/03/2018 13:17 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Στεφανίας Σούκη

Aπό υπερπολυτελή ξενοδοχεία, μέχρι καταστήματα και γραφεία για την εγκατάσταση startups και θεματικό πάρκο περιλαμβάνει η άκρως φιλόδοξη πρόταση για το Athens Alive, το project, το οποίο με βάση τα νούμερα που ανακοίνωσε χθές το κοινοπρακτικό σχήμα που το προωθεί, αντιστοιχεί σε 1,1 δισ. ευρώ επένδυση, με ένα αναμενόμενο αριθμό επισκεπτών, σε ετήσια βάση, 7 εκατομμυρίων.

Η κοινοπραξία Athens Alive (η News Agency, η Redstone, η Bluerock, η AECOM και η Colliers)  στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε χθές, δηλώνει ότι αναμένει τις θέσεις και τις εγκρίσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το έργο, παρουσιάζοντας παράλληλα... ιλιγγιώδη νούμερα τόσο ως προς το μέγεθος της επένδυσης όσο και την παραγόμενη αξία.

Με δεδομένα ωστόσο την ελληνική εμπειρία στο κομμάτι των μεγάλων επενδύσεων (π.χ. επενδύσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ, Ελληνικό, κ.α.), τον όγκο των αδειοδοτικών διαδικασιών τόσο από το ελληνικό Δημόσιο όσο και τους θεσμούς αφού θα πρέπει να υπάρξει εξαίρεση του ΟΑΚΑ από το χαρτοφυλάκιο του «Υπερταμείου» και διατήρηση του στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την πολυετή έλλειψη πρωτοβουλιών όσον αφορά την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, τις τυχόν διαγωνιστικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν, τις αντιδράσεις που ήδη ακούγονται από αθλητικούς φορείς που είναι εγκατεστημένοι αυτή την στιγμή στους χώρους του ΟΑΚΑ και ουδείς γνωρίζει τί θα γίνουν είναι εύλογα τα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν για το project.

Σύμφωνα με τα νούμερα που ανακοίνωσε η κοινοπραξία:

-Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,1 δισ. ευρώ
-Θα φέρει πάνω από 7 εκατ. επισκέπτες
-Περί τα 400 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε δραστηριότητες αναψυχής
-Θα δημιουργηθούν περί τις 4.000 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας κι επιπλέον οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής
-Εκτιμήσεις για 18 δισ. ευρώ Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και πάνω από 5 δισ. ευρώ φόρων που θα εξασφαλισθούν από την επένδυση για τα επόμενα 20 χρόνια.

Αthens Alive

Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε χθές η κοινοπραξία είναι η εξής:

«Η κοινοπραξία Athens Alive, η News Agency, η Redstone, η Bluerock, η AECOM και η Colliers έχουν μόλις ολοκληρώσει μια μελέτη προ-σκοπιμότητας για μια επένδυση που, αν εγκριθεί, θα επαναπροσδιορίσει το επιχειρηματικό και ψυχαγωγικό τοπίο της Αθήνας. Τώρα αναζητούμε τις εγκρίσεις από την κυβέρνηση, που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο του Athens Alive- που θα είναι η πλήρης μελέτη σκοπιμότητας.

Από τη θεαματική τελετή έναρξης μέχρι την τελετή λήξης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Το ΟΑΚΑ ήταν ένα κεντρικό κομμάτι των Αγώνων. Εκτοτε, οι κάτοικοι της Αθήνας δεν είχαν ουσιαστικά, καινούριες ολοκληρωμένες προτάσεις στο κομμάτι της αναψυχής.

Ο σεβασμός στην αθλητική κληρονομιά και η διαφύλαξη των στοιχείων της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του Καλατράβα για τις μελλοντικές γενιές είναι ουσιαστικής σημασίας για την κοινοπραξία Athens Alive. Το Athens Alive, στα βόρεια της Αθήνας, θα προσφέρει έναν νέο και εντυπωσιακό χώρο, που θα σέβεται, από τη μία πλευρά, αυτή την κληρονομιά, παράλληλα, με ένα ανανεωμένο μοντέλο που θα εστιάζει στον υγιεινό, ενεργητικό, σύγχρονο τρόπο ζωής. .

Προβλέπονται σύγχρονα γραφεία, χώροι για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων των startups, πολυτελή ξενοδοχεία, πάρκα παιχνιδιού, μοναδικές πισίνες, εστιατόρια, καταστήματα λιανικής πώλησης, τοίχοι αναρρίχησης, ερασιτεχνικές αθλητικές πίστες και νέo «σπίτι» για τρεις από τα σημαντικότερα αθλητικά ονόματα της Αθήνας (σ.σ. το ένα όνομα είναι ο Παναθηναϊκός),  που θα συνδέονται με μία διαδρομή 5 χιλιομέτρων τζόκινγκ, η οποία θα διασχίζει την εγκατάσταση.

Το Athens Alive θα είναι, διεθνώς, μία από τις πιο συναρπαστικές περιοχές αθλητισμού και ψυχαγωγίας, ανοικτή και προσβάσιμη στο κοινό. Η ανάπτυξη ενός έργου αυτής της κλίμακας είναι δύσκολη. Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας. Η πρόοδος έρχεται βήμα προς βήμα. Το επόμενο βήμα απαιτεί σταθερές δεσμεύσεις τόσο από τους δημόσιους όσο και από τους ιδιωτικούς εταίρους. Αυτές οι δεσμεύσεις είναι ακριβώς αυτό που δημιουργεί η κοινοπραξία αυτή τη στιγμή».

Η ίδια ανακοίνωση δίνει κι ένα σύντομο προφίλ των εταιρειών που συμμετέχουν στο έργο:

«Η κοινοπραξία Athens Alive δημιουργήθηκε προκειμένου να μετατρέψει το ΟΑΚΑ σε ένα σύγχρονο προορισμό για άθληση, αναψυχή και διασκέδαση.

Η AECOM (www.aecom.com) είναι μία διεθνής εταιρία μελετών που παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού, παροχής συμβουλών, κατασκευών και διαχείρισης σε ένα ευρύ φάσμα πελατών, ενώ κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις στην κατηγορία "Top 500 Design Companies" του Engineering News Record την τελευταία οκταετία.

Η BlueRock - www.bluerocksports.co.uk- είναι μία εξειδικευμένη εταιρεία στο κομμάτι της διαχείρισης σταδίων και αθλητικών χώρων, με συμμετοχή και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Η Redstone (www.redstoneap.com) δραστηριοποιείται στο κομμάτι της χρηματοδότησης- στρατηγικής με εμπειρία στον αθλητισμό σε επενδύσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, ανάπτυξης σταδίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η Colliers είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων με έμφαση στο κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων και γραφεία και στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι έχουν προηγηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα οι επίσημες δηλώσεις του «ισχυρού άνδρα» της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods  κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος επιβεβαίωσε την κατάθεση της σχετικής πρότασης προς την κυβέρνηση στις αρχές του 2018 για ένα σχέδιο «που θα καταστήσει τον ΠΑΟ ξανά πρωταγωνιστή και ταυτόχρονα θα αναβιώσει τα απαξιωμένα, ερημωμένα ολυμπιακά ακίνητα, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος, η ελληνική κοινωνία και ο αθλητισμός να έχουν αδιαμφισβήτητα πολλαπλά οφέλη», ζητώντας ωστόσο παράλληλα «να μη δημιουργούνται από τρίτους υπερβολικές προσδοκίες στον ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο του Παναθηναϊκού».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required