Γενικός Δείκτης:725.56-0.81%
EUR/USD: 1.1181

Ένας στους τέσσερις «κόκκινους» δανειολήπτες τρέχει για ρύθμιση

  • ( UPD -14/03/2018 13:14 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποδεικνύονται μέχρις στιγμής αποτελεσματικό όπλο για την άσκηση πίεσης στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι πρώτες εβδομάδες διεξαγωγής τους μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οδήγησαν σε ρύθμιση το 20%-25% των δανειοληπτών μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα ακίνητά τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για δάνεια που χαρακτηρίζονται «βαθιά κόκκινα», δηλαδή δεν εξυπηρετούνται αρκετά χρόνια και οι τράπεζες δεν είχαν ούτε δυνατότητα επικοινωνίας με τους δανειολήπτες. Παρά τις αντιδράσεις από τις συλλογικότητες, οι εκτιμήσεις είναι ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών ομαλοποιείται σταθερά. Ηδη έχουν πιστοποιηθεί σχεδόν 300 συμβολαιογράφοι και γεωγραφικά οι διαδικασίες έχουν επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν 261 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Από αυτούς οι 76 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, οι 135 κατέληξαν άγονοι και 50 ανεστάλησαν. Η αναστολή πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της επισπεύδουσας τράπεζας, ενέργεια που οκτώ στις δέκα φορές οφείλεται στο γεγονός ότι ο δανειολήπτης προσέρχεται στην τράπεζα και ζητά να ρυθμίσει το δάνειο. Οι άγονοι πλειστηριασμοί αφορούν συνήθως μικρά ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Οι τράπεζες αφήνουν τους διαγωνισμούς να καταλήξουν άγονοι προκειμένου να επανέλθουν στον δεύτερο πλειστηριασμό στον οποίο το ακίνητο βγαίνει σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή. Με την τακτική αυτή αποφεύγουν να στοκάρουν μικρά ακίνητα σε υψηλές τιμές. Στον δεύτερο πλειστηριασμό οι τιμές είναι 50% χαμηλότερες και έτσι έχουν σημαντικό περιθώριο να τα πουλήσουν σε καλύτερες τιμές στο μέλλον. Την Τετάρτη 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν 332 πλειστηριασμοί. Από αυτούς ανεστάλησαν 96, αναβλήθηκαν οκτώ (κυρίως λόγω δικαστικών αποφάσεων), 95 ήταν επιτυχείς, ενώ κηρύχθηκαν άγονοι 133. Στα τραπεζικά καταστήματα βλέπουν δανειολήπτες που ήταν εξαφανισμένοι για αρκετά χρόνια χωρίς να δίνουν σημείο ζωής. Το μοντέλο που εφαρμόζουν οι τράπεζες γι' αυτές τις περιπτώσεις είναι να ζητούν άμεσα την καταβολή προκαταβολής ίσης με το 5% του δανείου ή και μέχρι το 10% ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Μόλις δοθεί η προκαταβολή, η τράπεζα προχωρεί στη ρύθμιση του δανείου το οποίο προσαρμόζεται κατάλληλα ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε δανειολήπτη.

Νέος γύρος σήμερα

Στο σφυρί για 1,5 εκατ. ευρώ βγαίνουν τρεις μεζονέτες του Γιάννη Γρανίτσα στην Εκάλη, του άλλοτε ισχυρού ανθρώπου της ΑΕΚ που κατεδάφισε το γήπεδο στη Φιλαδέλφεια, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστός ως «Ιωάννης ο Γκρεμιστής» μεταξύ των φιλάθλων.

Για την Τετάρτη 14 Μαρτίου έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τρεις μεζονέτες με τιμή εκκίνησης τα 500.000 ευρώ περίπου, οι οποίες βγαίνουν στο «σφυρί» για οφειλές προς την Alpha Bank συνολικού ύψους 240.000 ευρώ.

Το οικόπεδο περιλαμβάνει μία παλιά μεζονέτα και δύο καινούργιες, εκ των οποίων καθεμία έχει εμβαδόν 300 τ.μ. περίπου.

1.000 πλειστηριασμοί στο α' τρίμηνο

Οι τράπεζες υπολογίζουν ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου 1.000 πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό που έχουν υλοποιήσει οι τράπεζες, προβλέπονται 1.000 πλειστηριασμοί το α' τρίμηνο, 2.000 το β', 1.500 το γ' και 4.000 το δ' τρίμηνο. Οι συγκεκριμένοι στόχοι αναφέρονται σε προγράμματα πλειστηριασμών που αφορούν περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες, καθώς πλειστηριάζονται και γκαράζ, αποθήκες κ.λπ. Συνολικά, κάθε πρόγραμμα πλειστηριασμού αφορά 2,2 ακίνητα, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος σχεδιασμός αφορά περισσότερα από 17.000 ακίνητα.

Από την Αθήνα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα, καθώς ορισμένοι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της επαρχίας συνεχίζουν την αποχή. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί περίπου 300 συμβολαιογράφοι, ενώ σχεδόν άλλες τόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί χωρίς ακόμη να έχουν διεκπεραιωθεί.

Οι τράπεζες ετοιμάζονται να διαχειριστούν δυναμικά το απόθεμα των ακινήτων που είναι ή περνά στον έλεγχό τους. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται ειδικά χαρτοφυλάκια ακινήτων τα οποία θα βγουν στην αγορά προς πώληση κατά το πρότυπο των δανειακών χαρτοφυλακίων που προσφέρονται σε διεθνείς επενδυτές. Τα ακίνητα θα σχηματίζουν χαρτοφυλάκια διαμορφωμένα με το κατάλληλο μείγμα ώστε να περιλαμβάνονται οικιστικά, εμπορικά, ξενοδοχειακά και βιομηχανικά. Ακίνητα μικρής αξίας σε διάφορες μεγάλες πόλεις θα «παντρεύονται» με κτίρια ξενοδοχείων, παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες κ.λπ. και θα προσφέρονται προς πώληση ενιαία. Ταυτόχρονα οι τράπεζες συνεχίζουν τα προγράμματα απευθείας πώλησης ακινήτων που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία τους κατά το παρελθόν, μέσω πλατφορμών, μεσιτικών, θυγατρικών κ.λπ.

Η ομαλοποίηση της διαδικασίας των πλειστηριασμών είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση του τραπεζικού συστήματος και την αποφυγή κινδύνου νέας ανακεφαλαιοποίησης. Οι θεσμοί δίνουν στο συγκεκριμένο θέμα ιδιαίτερη σημασία, καθώς απελευθερώνονται οικονομικοί πόροι οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα και στην ανάγκη γεωγραφικής επέκτασης των πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα, ενώ η απρόσκοπτη πραγματοποίησή τους αποτέλεσε προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required