Γενικός Δείκτης:648.490.36%
EUR/USD: 1.1369

ΔΝΤ: Σε ιστορικά υψηλά το παγκόσμιο χρέος – Κυβερνήσεις αναλάβετε δράση!

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Το παγκόσμιο χρέος έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί, γι' αυτό και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν δράση προκειμένου να μειώσουν τα χρέη τους, όσο ακόμα μπορούν, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο για τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με αυτήν, το συνολικό παγκόσμιο χρέος ανήλθε στο δυσθεώρητο ποσό των 164 τρισ. δολαρίων το 2016, που αντιστοιχεί στο 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το άλλο ιστορικό υψηλό του 2009, αμέσως μετά δηλαδή από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να χτίσουν κεφαλαιακά «μαξιλάρια» και να μειώσουν τα επίπεδα του δημόσιου χρέους ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα συναντήσουν αναπόφευκτα  στο μέλλον», ανέφερε στο CNBC ο Vitor Gaspar, επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ.

«Και αυτό τώρα που η συγκυρία είναι καλή. Είναι ακριβώς στις καλές συγκυρίες που πρέπει να δημιουργεί κανείς μαξιλάρια και μηχανισμούς αντοχής», συμπλήρωσε.

Σε δεινότερη θέση οι προηγμένες οικονομίες

Το χρέος στις προηγμένες οικονομίες ξεπερνά μακράν το αντίστοιχο στις αναδυόμενες, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η τελευταία του έκθεση αναφέρει ότι το μέσο χρέος για τις προηγμένες χώρες ανέρχεται στο 105% του ΑΕΠ, έναντι χρέους 50% του ΑΕΠ για τις μεσαίου εισοδήματος οικονομίες και 40% του ΑΕΠ που ανήλθε πέρυσι το χρέος για τις χαμηλού εισοδήματος οικονομίες.

Όπως ανέφερε ο Gaspar, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η αναλογία δημόσιο χρέος – ΑΕΠ γαι τις προηγμένες οικονομίες , θα μειωθεί μέχρι το 2023, στις ανεπτυγμένες οικονομίες – με την εξαίρεση ωστόσο των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα όπου η αναλογία χρέος – ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από το 108% του ΑΕΠ το 2017 στο 117% του Α΅ΕΠ το 2023», πρόσθεσε ο ίδιος, αποδίδοντας την εκτίμησή του στην αύξηση των δαπανών που αποφάσισε προσφάτως το Κογκρέσο, αλλά και τις πρόσφατες μειώσεις φόρων.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required