Γενικός Δείκτης:648.490.36%
EUR/USD: 1.1369

Άνοιξε το Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

  • ( UPD -19/04/2018 21:13 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Άνοιξε το απόγευμα της Πέμπτης η πλατφόρμα του Taxinet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων (Ε1, Ε2, Ε3) για τα εισοδήματα του 2017. Μόνο μέσα στην πρώτη ώρα από την ανακοίνωση του ανοίγματος, υπεβαλαν ήδη την φορολογική τους αίτηση 120 άτομα, ενώ άλλοι 4.800 μπήκαν στο σύστημα με τους κωδικούς τους και ξεκίνησαν τη διαδικασία.

Το νέο έντυπο Ε1 δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, κυρίως στην συμπλήρωση των δαπανών για το αφορολόγητο, τα εισοδήματα από τις μισθώσεις Airbnb και τους φιλοξενούμενους.

Συγκεκριμένα, για το αφορολόγητο, οι φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες) θα πρέπει να συμπληρώσουν απευθείας, με το χέρι, τους κωδικούς 049-050 με τις δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου, καθώς δεν θα είναι προσυμπληρωμένοι. Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων δαπανών αποτελούν οι φαρμακευτικές, οι δαπάνες για την αγορά ορθοπεδικών ειδών (νάρθηκες, κηδεμόνες, υποδήματα κλπ.), αναλώσιμων νοσηλευτικών υλικών, αναπηρικών βοηθητικών οργάνων (πατερίτσες, αναπηρικά αμαξίδια, στρώματα κατάκλισης κλπ.), ειδικών μηχανημάτων (νεφελοποιητές, συσκευές αναρρόφησης, φιάλες οξυγόνου κλπ.), οι δαπάνες για έξοδα μετακίνησης και διαμονής των ασφαλισμένων, οι δαπάνες για νοσήλια, οι δαπάνες για βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ., όταν δεν καλύπτονται στο σύνολό τους από εργοδότες, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες δύναται να χρησιμοποιηθούν από τους φορολογουμένους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποτελούν δαπάνες που εκπίπτουν με βάση άλλη φορολογική διάταξη.

«Παγίδα» για τους φορολογούμενους που δηλώνουν φιλοξενούμενοι θα είναι και οι νέοι κωδικοί 007-008 που περιλαμβάνονται στο νέο έντυπο Ε1. Στο εξής, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζητεί από τους φορολογουμένους μέσω του εντύπου Ε1 να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση, εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8 (εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδελφοί και αδελφές, με αναπηρία 67% και άνω).

Για όσους φιλοξενούν στο σπίτι τους ενήλικες που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να δηλώσουν το ΑΦΜ τους και του μήνες φιλοξενίας. Με αυτόν τον τρόπο η Εφορία θα μπορεί να εντοπίζει περιπτώσεις μαϊμού φιλοξενίας.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required