Γενικός Δείκτης:638.2-1.62%
EUR/USD: 1.1361

Reuters: Η Ελλάδα χάνει το waiver αν βγει από το πρόγραμμα

  • ( UPD -26/04/2018 20:21 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η Ελλάδα πιθανότατα θα χάσει την πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν βγει από το μνημόνιο, τον Αύγουστο, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές κοντά στις συζητήσεις.

Αυτό αφενός θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες κι αφετέρου θα απομακρύνει περισσότερο την Ελλάδα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μια εξέλιξη που προσδοκούσε, πριν το τέλος του προγράμματος, τον Σεπτέμβριο.

Η έξοδος μπορεί να ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα, που παραμένουν σε κατηγορία "junk" δεν θα μπορούν πλέον να γίνονται δεκτά ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει καμία εξαίρεση και θα ανακαλέσει το waiver, όπως έγινε και στην περίπτωση της Κύπρου στις αρχές του 2016.

Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται περίπου 4,5-5 δισ. ευρώ από τις τακτικές αναχρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ, όπως ανέφεραν. Αν χάσουν την πρόσβαση, ενδεχομένως να αναγκαστούν να στραφούν για χρηματοδότηση στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) ο οποίος έχει επιτόκιο 1,25%, έναντι των μηδενικών (ή κοντά στο μηδέν) επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

«Υπάρχει ένας κόστος πράγματι, αλλά μια καθαρή έξοδος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και θα αντισταθμίσει κάπως το κόστος μέσω της φθηνότερης πρόσβασης στις αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reuters μια από τις πηγές.

Οι ελληνικές τράπεζες δανείστηκαν περίπου 13,55 δισ. ευρώ από τον ELA στα τέλη Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι ,όλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε την άποψή του για τη διατήρηση μια προληπτικής γραμμής στήριξης ώστε να μην ανακληθεί το waiver από την ΕΚΤ.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required