Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1247

Moοdy's: Αναβάθμισε Alpha Bank και Eurobank

  • ( UPD -22/05/2018 20:38 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των μακροπρόθεσμων καταθέσεων και του μη διασφαλισμένου χρέους με προτεραιότητα των Alpha Bank και Eurobank, προχώρησε πριν από λίγο η Moody's.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης προέβη σε αναβάθμιση από Caa3 σε Caa2 στις αξιολογήσεις των τραπεζών.

Όπως ανακοίνωσε η Moody's Investors Service, ο οίκος αναβάθμισε επίσης την αξιολόγηση για τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (CRA) σε B3(cr) από Caa1(cr) για την Alpha Bank και σε B3(cr) από Caa2(cr) για την Eurobank.

Ο οίκος προσθέτει ότι οι αξιολογήσεις τόσο της Alpha Bank όσο και της Eurobank συνεχίζουν να έχουν θετικό outlook και σταθερό outlook αντίστοιχα.

Ο Moody’s δικαιολογεί την ενέργεια του για αναβάθμιση των δύο τραπεζών στο γεγονός ότι έχει διευρυνθεί η καταθετική βάση των δύο τραπεζών και ότι έχουν εκδώσει χρέος μειωμένης εξασφάλισης, εξελίξεις που καταδεικνύουν αυξημένη προστασία, όπως υπογραμμίζει, στους ανώτερους πιστωτές των δύο τραπεζών.

 moodysss.PNG

Αναβάθμιση τριών καλυμμένων ομολογιών των Alpha και Eurobank

Η Moody’s αναβάθμισε ακόμη τις αξιολογήσεις τριών καλυμμένων ομολογιών των δύο ελληνικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωση του, η κίνηση ακολουθεί την αναβάθμιση των Alpha Bank ΑΛΦΑ +0,45% και Eurobank σε Caa2.

Aναλυτικά, η Moody’s αναβάθμισε:

Σε Ba2 από Βa3 τα καλυμμένα ομόλογα που εκδίδει η Alpha Bank ΑΛΦΑ +0,45% υπό το πρόγραμμα Direct Issuance Global Programme I.

Σε Βa2 από Ba3 τα καλυμμένα ομόλογα που εκδίδει η Alpha Bank ΑΛΦΑ +0,45% υπό το πρόγραμμα Direct issuance Global Programme ΙΙ.

Σε Βa2 από Β1 τα καλυμμένα ομόλογα που εκδίδει η Eurobank υπό το πρόγραμμα Mortgage Covered Bonds 1.

Alpha Bank

Ειδικότερα, για την Alpha Bank, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η τράπεζα κατάφερε να αυξήσει την καταθετική της βάση στην Ελλάδα γύρω στο 4,3% στη διάρκεια του 2017, στα €30,3 δισεκατομμύρια και σημειώνει πως οι συνολικές καταθέσεις της τράπεζας ανέρχονταν στο περίπου 54% των συνολικών μη ενοποιημένων περιουσιακών στοιχείων τον Δεκέμβριο του 2017, από περίπου 48% τον Δεκέμβριο του 2016.

Η αύξηση των καταθέσεων και η αυξανόμενη δυναμική εισόδου της τράπεζας στην διατραπεζική αγορά έχει βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της εξάρτησης της από την έκτακτη παροχή ρευστότητας (ELA) στα €7 δις. τον Δεκέμβριο του 2017, από €13,2 δις. τον προηγούμενο χρόνο, τονίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Επιπλέον, ο Moody’s υπογραμμίζει ότι έλαβε υπόψη για την αναβάθμιση των δύο τραπεζών τις εκτιμήσεις του για περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων και είσοδο στις διεθνείς αγορές μη εξασφαλισμένων κεφαλαίων καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά από την βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών και παρατηρείται περαιτέρω χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα διακίνησης κεφαλαίων.

Eurobank

Αναφορικά με την Eurobank, ο οίκος αναφέρει ότι οι συνολικές καταθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 5,6% το 2017, στα €25 δισ., αποτελώντας περίπου το 49% του μη ενοποιημένου ισολογισμού της τράπεζας των €51 δισ. τον Δεκέμβριο του 2017, από 41% τον Δεκέμβριο του 2016.

Συνεπώς, σύμφωνα με τον οίκο, ο κίνδυνος πιθανής ζημιάς κατανέμεται γύρω από μια μεγαλύτερη ομάδα κατώτερων καταθετών και άλλων ανώτερων πιστωτών.

Αναφέρει επίσης ότι η αύξηση των καταθέσεων και η είσοδος της Eurobank στην διατραπεζική αγορά έχει βοηθήσει την τράπεζα να μειώσει τον ELA στα €7,9 δισ. τον Δεκέμβριο του 2017, από €11,9 δισ. τον προηγούμενο χρόνο.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required