Γενικός Δείκτης:838.55-0.65%
EUR/USD: 1.1301

Επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο με ή χωρίς το ΔΝΤ ζητά ο Σεντένο

  • ( UPD -24/05/2018 21:54 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Χωρίς συμφωνία για το χρέος ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Eurogroup, το οποίο είχε ως πρώτο θέμα για άλλη μια φορά την Ελλάδα.

«Μάθαμε καλά νέα από τους θεσμούς. Επιτεύχθηκε συμφωνία Staff Level Agreement. Αυτό δείχνει ότι με καλή διάθεση μπορούμε να φτάνουμε σε συμβιβασμούς σε πολύ γρήγορο χρόνο», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

«Κοινός στόχος είναι να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Για το σκοπό αυτό δόθηκε εντολή στους θεσμούς να προχωρήσουν στην τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) ώστε να προσαρμόσουμε τα μέτρα στα πλαίσια των αποφάσεων του περασμένου Ιουνίου».

Σεντένο: Θέλουμε βιωσιμότητα

Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αναγνώρισε ο Μάριο Σεντένο.

"Μιλήσαμε για ένα πακέτο μέτρων που απαιτούνται ως προς την ελάφρυνση χρέους που θα εφαρμοστούν μετά την ολοκήρωση του προγράμματος", δήλωσε ο Σεντένο.

"Θέλουμε ανάλυση βιωσιμότητας χρέους" τόνισε ο επικεφαλής, "προκειμένου να δούμε ποια είναι τα απαιραίτητα μέτρα. Υπάρχουν εκκρεμότητες που απομένουν προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα βγει μετά τον Αύγουστο από το πρόγραμμα. Υπάρχει κάποια σύγκλιση με ΔΝΤ, η Ελλάδα έχει επιδείξει πολύ καλές επιδόσεις"

Θα είμαστε ικανοποιημένοι μόνο με έξοδο της Ελλάδας τον Αύγουστο με ή χωρίς το ΔΝΤ

Ερωτηθείς αν θα ήταν "ΟΚ" με μια έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, απάντησε ότι κύριο μέλημα των θεσμών είναι η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας.

Ο Σεντένο τόνισε χαρακτηριστικά ότι μόνο αυτό θα τον έκανε "ευτυχισμένο", και πως αυτό πρέπει να επιτευχθει στις 20 Αυγούστου, με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ωστόσο ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει πως το ΔΝΤ είναι "ευπρόσδεκτο", υπενθυμίζοντας ότι κύριος στόχος είναι η έξοδος της Ελλάδας, έχοντας πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, τις υποχρεώσεις και τα μέτρα, τα οποία θα εξασφαλίσουν την επιτυχημένη συνέχιση του μοντέλου ανάπτυξης που εφαρμόζει η Ελλάδα.

«Ξέρουμε ότι είμαστε στο τέλος του προγράμματος, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις πολύ γρήγορα. Σε αυτό το στάδιο οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι στο τέλος η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένη, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει πρόσβαση στις αγορές. Αυτός είναι ο στόχος. Πρέπει να γίνουν πολλά και θα κάνουμε ότι μπορούμε».

"Η τελευταία ημέρα για το πρόγραμμα είναι η 20η Αυγούστου. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι τις επόμενες λίγες ημέρες θα υπάρξουν πολλές πληροφορίες και συζητήσεις."

Ο επικεφαλής του Eurogroup αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες ως προς το τι εννοεί όταν λέει ότι υπάρχει μερική σύγκλιση για το χρέος. Όπως είπε "το θέμα έχει πολλά συστατικά, κάποια από αυτά εξαρτώνται από πολιτικές επιλογές. Συγκλίνουμε σε διαφορετικά θέματα που εμπλέκονται στον τελικό σχεδιασμό του πακέτου."

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required