Γενικός Δείκτης:671.50.68%
EUR/USD: 1.1343

Επιμένει η Κομισιόν: Αύξηση ΑΕΠ 1,9% φέτος και 2,3% το 2019

  • ( UPD -12/07/2018 12:51 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η Κομισιόν διατηρεί την εκτίμηση της για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 1,9% φέτος και 2,3% για το 2019 στις καλοκαιρινές προβλέψεις της, τις οποίες δημοσιοποίησε σήμερα. Παράλληλα θεωρεί ότι η ανεργία θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενη ενώ προχωρά και σε μικρή αναβάθμιση των προβλέψεων της για τον πληθωρισμό στη χώρα. 

Όπως σημειώνει στο Κεφάλαιο για την χώρα μας, «η ελληνική οικονομία είχε μία ισχυρή έναρξη χρονιάς κατά το α' τρίμηνο του 2018». Σημειώνει δε πως «έπειτα απ' την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, αρκεί να υλοποιούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με την Κομισιόν ο κύριος οδηγός της ανάπτυξης φέτος και του χρόνου αναμένεται να είναι οι επενδύσεις, οι οποίες αυξάνονται στον απόηχο της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της αύξησης των άμεσεων ξένων επενδύσεων. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει υποτονική, ενώ η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών αναμένεται να είναι πιο μετριοπαθής στο υπόλοιπο της χρονιάς, καθώς η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα θα δημιουργήσει και την αντίστοιχη ζήτηση για εισαγωγές αγαθών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 0,8% σε τριμηνιαία βάση κατά το α' τρίμηνο (σε εποχιακά και σε εργατοημέρες προσαρμοσμένη βάση), που σε ετήσια βάση σημαίνει ρυθμό ανάπτυξης 2,3%. Αυτό, όπως τονίζει η Κομισιόν, «επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση 0,2% σε τριμηνιαία βάση στο δ' τρίμηνο του 2017 ήταν πρόσκαιρη και ότι η Ελλάδα πράγματι ανακάμπτει».

«Αιχμή» της ανάπτυξης στο α' τρίμηνο του 2018 ήταν οι καθαρές εξαγωγές που συνεισέφεραν 1,4 μονάδες (σε τριμηνιαία βάση) στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα τόσο της αύξησης των εξαγωγών και μείωσης των εισαγωγών. Η ιδιωτική κατανάλωση κατέγραψε για πρώτη φορά απ' το 2016 αύξηση, αλλά η συνεισφορά της στην ανάπτυξη διεγράφη από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης που είχε ως αποτέλεσμα η κατανάλωση συνολικά να παραμείνει σχεδόν στάσιμη (0,1%). Υπήρξε μία μεγαλύτερη πτώση στις επενδύσεις, που αφαίρεσαν 2,4 μονάδες απ' την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ωστόσο, η πτώση ήταν αναμενόμενη έπειτα απ' την ισχυρή πρόσκαιρη αύξηση που σημείωσε στο τρίμηνο που προηγήθηκε.

GreeceINterim

Απασχόληση και πληθωρισμός

Σε ο,τι αφορά την αγορά εργασίας, η Κομισιόν θεωρεί ότι η κατάσταση θα συνεχίσει βελτιούμενη. Η ανεργία υποχώρησε στο 20,1% το Μάρτιο του 2018, 0,7 μονάδες, απ' το τέλος του 2017 ενώ η απασχόληση αυξήθηκε σχεδόν κατά 2% κατά το α' τρίμηνο. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σημειώνουν οι αναλυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Για τον πληθωρισμό σημειώνουν στην έκθεση πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε το Μάιο το 0,8%, ενώ ο μ.ο. ήταν 0,4% για το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών στην ενέργεια και τα κατεργασμένα τρόφιμα. Λόγω της υπόθεσης περαιτέρω αύξησης των τιμών του πετρελαίου, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό αναβαθμίστηκε ελαφρώς. Συγκεκριμένα εκτιμά πως ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,7% και το 2019 στο 1,3% (από 0,5% και 1,2% αντίστοιχα που προέβλεπε πριν). 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required