Γενικός Δείκτης:671.50.68%
EUR/USD: 1.1339

Κόλαφος Eurogroup: Απαίτησαν ισοδύναμα για ΦΠΑ νησιών - Πάγος στη μη περικοπή συντάξεων

  • ( UPD -12/07/2018 21:51 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Ιωάννη Αντύπα

Καίει το Eurogroup το ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις συντάξεις και ωθούν τη κυβέρνηση να λάβει ισοδύναμα μέτρα για τα μειωμένα έσοδα που θα λάβει το κράτος από τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

Πάγος στη μη περικοπή συντάξεων

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε ερώτηση για την ευελιξία μετά το μνημόνιο, και ιδιαίτερα για τη πιθανότητα μη περικοπής των συντάξεων απάντησε πως είναι πολύ σημαντικό στη τελευταία φάση του μνημονίου να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές, κύριο συστατικό της οποίας είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της και όλες τις υποχρεώσεις της.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις, κάτι το οποίο είναι ουσιαστικό για την εμπιστοσύνη των αγορών, ιδίως τώρα στο τέλος του προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος Πρόεδρος.


Ισοδύναμα για τον μειωμένο ΦΠΑ

Στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες όλοι οι Υπουργοί επικύρωσαν το επικαιροποιημένο μνημόνιο εκτός από τη Γερμανία, η οποία έπειτα σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ δεν το επικύρωσε εξαιτίας εσωτερικών διαδικασιών οι οποίες σχετίζονται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η Ελλάδα δεν θα πάρει τη τελευταία δόση ύψους 15 δις, σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί που έσπευσε να δηλώσει πως αυτή θα γίνει στις αρχές Αυγούστου

Το σημαντικό είναι όμως πως η Γερμανία βάζει πόδι και δεν επιτρέπει οποιαδήποτε χαλάρωση στις ελληνικές δεσμεύσεις στη μεταπρογραμματική εποχή, καθώς τώρα η Ελληνική κυβέρνηση ωθείται τώρα να λάβει ισοδύναμα μέτρα, κόβοντας το ποσό που αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ - περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ- από άλλες πηγές του προυπολογισμού της.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, η τελική απόφαση και το πράσινο θα δοθεί μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση του επικαιροποιημένου μνημονίου από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό μεταφέρεται τώρα νωρίς τον Αύγουστο.

Τι σημαίνει το Γερμανικό “καψόνι”

Είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία θέλει να δώσει ένα μήνυμα με πολλαπλούς παραλήπτες, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε έκτπωση η να υπάρξει κάποια διευκόλυνση στην μεταπρογραμματική εποχή.

Η πρόθεση της Ελλάδας για μη περικοπή των συντάξεων, οι πολλαπλές δηλώσεις για αυτό το θέμα, η ανακοίνωση - έκπληξη του Αλέξη Τσίπρα για μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου φαίνεται πως προκάλεσαν εκνευρισμό στο Βερολίνο.

Η Γερμανική ηγεσία μη θέλοντας να επιτρέψει την ολίσθηση σε παλαιότερες κακές πρακτικές όπως έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ο Γερμανός Υπουργός Σολτς προχώρησε στο μπλοκάρισμα της επόμενης δόσης, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως όλα πρέπει να εφαρμοστούν και δεν θα επιτραπεί κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο.


Από την άμυνα τα 28 εκατομμύρια.

Όπως φαίνεται η Ελλάδα πρότεινε την περικοπή 28 εκατομμυρίων από τον αμυντικό προϋπολογισμό της έτσι ώστε να καλυφθεί η τρύπα που δημιουργείται από την απόφαση της κυβέρνησης για μη αύξηση του ΦΠΑ.

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required