Γενικός Δείκτης:836.78-0.86%
EUR/USD: 1.1282

Reuters: Η ενδεχόμενη έξοδος στις αγορές το Σεπτέμβριο θα είναι πολύ ακριβή

  • ( UPD -21/08/2018 20:31 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Μικρότερο καλάθι θα πρέπει να κρατούν όσοι αναμένουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι πολιτικές εντάσεις γενικότερα στην Ευρώπη περιορίζουν τις προσδοκίες.

Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να επιστρέψει στις αγορές τον Σεπτέμβριο, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, ώστε να ανοικοδομήσει την καμπύλη επιτοκίων της και να επανέλθει ως κανονικός δανειζόμενος

Τις προσδοκίες της ελληνικής επανόδου στις αγορές επηρεάζουν, πάντα σύμφωνα με το Reuters, τόσο οι πολιτικές ανακατατάξεις στην Ιταλία, όσο και η κρίση της τουρκικής λίρας. Τρεις από τους κύριους διαμεσολαβητές (primary dealers) της Ελλάδας, οι τράπεζες στις οποίες έχει ανατεθεί να αγοράσουν κρατικό χρέος και να διατηρήσουν τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς, εκτιμούν ότι τα ομόλογα της χώρας θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως 5% για να προσελκύσει επενδυτές.

«Αυτή τη στιγμή, απλά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει εκεί. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε να ηρεμεί η κατάσταση στην Τουρκία και να γίνει λίγο πιο σταθερή η ιταλική πολιτική σκηνή. Θα έπρεπε να πληρώσουν ένα γιγάντιο premium και δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως, οπότε θα περίμενα», αναφέρει στο Reuters ένας από τους διαμεσολαβητές, διατηρώντας την ανωνυμία του. Το τρέχον 10ετές ομόλογο, που λήγει τον Ιανουάριο του 2028, έφτασε μόλις το 3,81% τον Ιούλιο αλλά τώρα διαπραγματεύεται στο 4,33%.

«Ηταν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη και περιμένουμε να δούμε περισσότερη έκδοση ομολόγων», δηλώνει ο Νικ Γκάρτσαιντ, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management, μίας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο. «Η επενδυτική περίπτωση είναι εκεί, αλλά όπως συμβαίνει με όλα αυτά τα πράγματα είναι θέμα τιμολόγησης», σημειώνεται.

Ακόμη και χωρίς νέες συμφωνίες ομολόγων, η Ελλάδα θα είχε πλεόνασμα εσόδων 13,1 δισ. ευρώ για το 2018 και το 2019 μαζί, ανέφεραν σε ερευνητικό σημείωμα. Οι τρεις τραπεζίτες δήλωσαν ότι μια νέα προμήθεια έκδοσης οπουδήποτε μεταξύ 25 και 40 μονάδων βάσης θα ήταν πιθανότατα απαραίτητη για να πάρει μια δεκαετή πώληση ομολόγων συμφωνία μακριά.

reuysersed.PNG

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required