Γενικός Δείκτης:836.78-0.86%
EUR/USD: 1.1282

Επιμένει η Κομισιόν: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

  • ( UPD -14/09/2018 15:09 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

«Υπάρχει μόνο μια πηγή, μην ακούτε τίποτε άλλο» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, κληθείς να σχολιάσει τα περί συμφωνίας για τις συντάξεις και παρέπεμψε στις προχθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ «pacta sunt servanda», δηλαδή πως ό,τι συμφωνήθηκε πρέπει να εφαρμοστεί.

Ενδιαφέρον έχει παράλληλα πως κοινοτικές πηγές δηλώνουν "πλήρη άγνοια" αναφορικά με την υποτιθέμενη ενημέρωση από τους θεσμούς προς τα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης.

Η επίσημη θέση των θεσμών θα γίνει γνωστή αργότερα μέσα στη μέρα, με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος τους, έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής "ενισχυμένης μεταπρογραμματικής παρακολούθησης", ακυρώνοντας έτσι τις όποιες προηγούμενες διαρροές.

Εξάλλου έπειτα από το θρίλερ του 2015, τακτική των θεσμών είναι να μην υπάρχει σχολιασμός των διαπραγματεύσεων ενώ αυτές βρίσκονται σε εξελίξη.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγο μετά το δημοσίευμα του Reuters,  το οποίο επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων διέψευσε ουσιαστικά τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίς το πρωί το ΑΠΕ ότι οι δανειστές μιλούν για ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 .

Η μια πηγή είπε ότι η εικασία πως οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική θέση για τις συντάξεις είαι «πρώιμη». «Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά» είπε στο Reuters η ίδια πηγή των δανειστών.

Η δεύτερη πηγή είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμία κατάληξη στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στο τηλεγράφημα υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022 και με αυτό το σκεπτικό νομοθέτησε τη μείωση συντάξεων και αφορολογήτου το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, με την κυβέρνηση να δηλώνει τις τελευταίες ημέρες ότι θεωρεί αχρειάστα αυτά τα μέτρα καθώς ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους

Κυβερνητική πηγή: Αυτό που έγραψε το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια

«Αυτό που έγραψε το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Αυτό ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Όπως προκύπτει από την ίδια ενημέρωση συμφωνήθηκε το κοστολόγιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αλλά δεν ολοκληρώθηκε για το δημοσιονομικό χώρο, ούτε του 2018, ούτε του 2019.

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required