Γενικός Δείκτης:655.10.16%
EUR/USD: 1.1299

ΔΑΑ: Ενδιαφέρον από Κοπελούζο για το 30% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Μαριάννας Τζάννε

Επενδυτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, πρόκειται να εκδηλώσει ο όμιλος Κοπελούζου όταν το ΤΑΙΠΕΔ, κινήσει τις διαδικασίες για την πώληση του πακέτου.

Την πρόθεση της εταιρείας να διεκδικήσει τις μετοχές του ΔΑΑ, εξέφρασε χθες στο περιθώριο της θεμελίωσης του αεροδρομίου Μακεδονία που ανήκει στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η κοινοπραξία Fraport-Slentel, ο κ. Χρίστος Κοπελούζος.

Ο επιχειρηματικός όμιλος ελέγχει ήδη το 5% των μετοχών του ΔΑΑ με το 40% να ανήκει στο Καναδικό Συνταξιοδοτικό fund PSP. Στον όμιλο ανήκει επίσης το 16,6% % της Fraport Greece καθώς στις αρχές του χρόνου η Slentel πούλησε το 10% των μετοχών που κατείχε στο fund Marguerite. Ο όμιλος Κοπελούζου είχε αναλάβει επίσης σε συνεργασία με την Fraport και το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης, επένδυση από την οποία έχει αποχωρήσει.

Η πώληση του ΔΑΑ ήταν και παραμένει στενά συνδεδεμένη με την υπογραφή της 20ετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2026. Την επίμαχη συμφωνία «ακτινογραφούσε» επί μήνες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία τελικά κατέληξε σε γενναία αναπροσαρμογή του τιμήματος, που θα φτάσει το 1,38 δισεκατομμύρια ευρώ από 600 εκ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί αρχικά (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Πριν λίγες μέρες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε ότι έκανε δεχτή την πρόταση της εταιρείας για αναθεώρηση του τιμήματος και έτσι ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για να προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο οι μέτοχοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση της νέας σύμβασης, η οποία είναι ακριβότερη περίπου κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ! Χωρίς την ολοκλήρωσή της το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει την διαδικασία πώλησης, η οποία χρονικά τοποθετείται μέσα στην επόμενη χρονιά..

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required