Γενικός Δείκτης:677.170.84%
EUR/USD: 1.1333

Έκπληξη από Moody's - Δεν «έβγαλε» αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία!

  • ( UPD -21/09/2018 23:57 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Αρνητική έκπληξη επιφύλασσε η Moody's για Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής.

Ο οίκος αξιολόγησης δε δημοσιοποίησε τελικά έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα, πόσο μάλλον αναβάθμιση, όπως αναμενόταν.

Υπενθυμίζεται πως η Citigroup σε έκθεσή της είχε εκτιμήσει ότι η Moody’ s θα κινηθεί στα ίδια πλαίσια με την S&P, αναβαθμίζοντας πιθανότατα την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα και στο «B2».

Ο οίκος είχε τελευταία φορά αναβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας μας στις 21 Φεβρουαρίου 2018, όταν και είχε δώσει «Β3» με θετικές προοπτικές, δηλαδή με την χαμηλότερη βαθμολογία από οποιοδήποτε οίκο αξιολόγησης και τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδας «ΒΒ-» από την Fitch.

Η Citi είχε αναφέρει πως βασικός οδηγός της αναμενόμενης αναβάθμισης του οίκου θα ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης του ESM, ενώ οι διαρθρωτικές βελτιώσεις στη διάρθρωση των δανείων της Ελλάδας, δηλαδή η επιμήκυνση της διάρκειάς τους, θα ήταν επίσης πιθανό να αναφερθούν από την Moody’s ως πιστωτικά θετικές.

Πιθανά ενδεχόμενα του «πάγου» από Moody's είναι μεταξύ άλλων η κρίση στις αναδυόμενες αγορές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην Ελλάδα, καθώς και η αβεβαιότητα ως προς την ικανότητα (ή ανικανότητα) της χώρας να βγει στις αγορές.

Σημειώνεται πως το σημερινό ράλι του Χρηματιστηρίου (+2,60%) οφειλόταν εν μέρει στο ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει μια αναβάθμιση σήμερα από Moody's.

Μένει να δούμε την αντίδραση των επενδυτών, κυρίως των ξένων, τη Δευτέρα...

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required