Γενικός Δείκτης:725.56-0.81%
EUR/USD: 1.1188

«Σιωπητήριο» από τη Moody's

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η αγορά την είχε προεξοφλήσει αλλά η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης απ' τον οίκο Moody's τελικώς δεν ήρθε. Ο οίκος, αν και ήταν προγραμματισμένο να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδος χθες, Παρασκευή, εν τούτοις δεν το έκανε τηρώντας, όπως δείχνουν τα πράγματα, στάση αναμονής. 

Υπενθυμίζεται πως η Citigroup σε έκθεσή της είχε εκτιμήσει ότι η Moody’ s θα κινηθεί στα ίδια πλαίσια με την S&P, αναβαθμίζοντας πιθανότατα την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα και στο «B2».

Ο οίκος είχε τελευταία φορά αναβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας μας στις 21 Φεβρουαρίου 2018, όταν και είχε δώσει «Β3» με θετικές προοπτικές, δηλαδή με την χαμηλότερη βαθμολογία από οποιοδήποτε οίκο αξιολόγησης και τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδας «ΒΒ-» από την Fitch. Η αξιολόγηση αυτή μάλιστα είναι έξι βαθμίδες κάτω απ' το αποκαλούμενο «investment grade». 

Η Citi είχε αναφέρει πως βασικός οδηγός της αναμενόμενης αναβάθμισης του οίκου θα ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης του ESM, ενώ οι διαρθρωτικές βελτιώσεις στη διάρθρωση των δανείων της Ελλάδας, δηλαδή η επιμήκυνση της διάρκειάς τους, θα ήταν επίσης πιθανό να αναφερθούν από την Moody’s ως πιστωτικά θετικές.

Πιθανά ενδεχόμενα του «πάγου» από Moody's είναι μεταξύ άλλων η κρίση στις αναδυόμενες αγορές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην Ελλάδα, καθώς και η αβεβαιότητα ως προς την ικανότητα (ή ανικανότητα) της χώρας να βγει στις αγορές.

Σημειώνεται πως το χθεσινό ράλι του Χρηματιστηρίου (+2,60%) οφειλόταν εν μέρει στο ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει μια αναβάθμιση σήμερα από Moody's.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required