Γενικός Δείκτης:677.170.84%
EUR/USD: 1.1334

Αιχμές Λαγκάρντ: «Στην Ελλάδα πάντα κάποιος άλλος έπρεπε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις»

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Στον αντίκτυπο της σκληρής λιτότητας στο ελληνικό ΑΕΠ αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επανέλαβε σήμερα το mea culpa, αλλά δεν παρέλειψε να προβεί σε κριτική για τα όσα δεν έκαναν οι ελληνικές αρχές.

Όταν ρωτήθηκε εάν έγιναν λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας, η κ. Λαγκάρντ απάντησε:

«Ναι έγιναν πράγματι λάθη στο αρχικό πρόγραμμα. Αλλά με την Ελλάδα τα πράγματα ήταν πάντα πιο περίπλοκα. Εμείς παραδεχτήκαμε πως υπήρχαν λανθασμένοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές. Το είπε ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος μας Ολιβιέ Μπλανσάρ» υπενθύμισε, προσθέτοντας, ωστόσο ότι ενώ οι άλλες χώρες είχαν την ιδιοκτησία των προγραμμάτων, στην Ελλάδα πάντα κάποιος άλλος έπρεπε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο ή οι πιστωτές εν γένει αφήνουν αιχμές κατά των ελληνικών αρχών για την απροθυμία να αναλάβουν την ευθύνη των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων και άλλων σκληρών μέτρων.

Σε ένα μήνυμα προς την Ιταλία - αλλά όχι μόνο - η κ. Λαγκάρντ έσπευσε να επισημάνει πως όταν εντάσσεσαι σε ένα κλαμπ και αποφασίζεις να μείνεις, παίζεις με τους κανόνες. Αυτό, όπως είπε, ισχύει και για τη δημοσιονομική πολιτική και την δημοσιονομική πειθαρχία.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required