Γενικός Δείκτης:772.740.01%
EUR/USD: 1.1146

Συντάξεις, πλεονάσματα και χρέος στη συνάντηση Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν

  • ( UPD -12/10/2018 07:28 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Μάριου Ροζάκου

Να κάμψει την αρνητική στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο εξακολουθεί να μη βλέπει δημοσιονομικό χώρο για παροχές, θα προσπαθήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή συνάντησή του με την Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με φόντο την προχθεσινή έκθεση του Ταμείου, που επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και την προσεχή τετραετία θα πιάσει οριακά τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς να αφήνει περιθώριο για «χαλάρωση» και αντίμετρα. Ο κ. Τσακαλώτος θα υποστηρίξει ότι τόσο η πρόβλεψη αυτή, όσο και οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη μόλις 1,2% το 2023, είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες.

Άλλωστε, μόλις χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επισήμανε ότι στο 8μηνο του 2018 το Ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 868 εκατ. ευρώ υψηλότερο (0,5% του ΑΕΠ) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, άρα το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φθάσει το 4% του ΑΕΠ στο τέλος της φετινής χρονιάς. Εξάλλου, για το 2019 η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ με περικοπή συντάξεων και εφαρμογή των ψηφισμένων αντίμετρων, ενώ χωρίς να θιγούν οι συντάξεις και με ορισμένα μόνο αντίμετρα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56%.

Όσον αφορά στο κρίσιμο θέμα των συντάξεων, ο κ. Τσακαλώτος δεν περιμένει βέβαια ότι το ΔΝΤ θα πάψει να θεωρεί «διαρθρωτικό μέτρο» την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο, ευελπιστεί ότι το Ταμείο θα αντιληφθεί ότι έχει μείνει μόνο του στο συγκεκριμένο ζήτημα και έτσι δεν θα σηκώσει τους τόνους. Επί του πρακτέου, η κυβέρνηση ποντάρει στις γέφυρες που έχει χτίσει με τους Ευρωπαίους και στο γεγονός ότι το Ταμείο δεν έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων για την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας μας. Η χθεσινή δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί ότι «τώρα η Ελλάδα είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της και ίσως να θελήσει να προχωρήσει σε ορισμένα κοινωνικά μέτρα» τόνωσε την αισιοδοξία στο ελληνικό στρατόπεδο. Απομένει να φανεί αν το ΔΝΤ θα ρίξει το γάντι στους Ευρωπαίους στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο κ. Τόμσεν λίγο πριν από τις 9.00 σήμερα το πρωί ή θα αποφύγει διατυπώσεις που θα θορυβήσουν τις αγορές.

Στο σημερινό τετ-α-τετ με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Τόμσεν, ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να θέσει και την πρόταση για πρόωρη εξόφληση μέρους του δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ. Το συνολικό υπόλοιπο κυμαίνεται περί τα 11 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι 4-5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να επιστραφούν πρόωρα με χρήματα από το «μαξιλάρι διαθεσίμων», προκειμένου η Ελλάδα να κερδίσει τους τόκους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε χθες απολογητική για την Ελλάδα και παραδέχθηκε εκ νέου ότι το ΔΝΤ έκανε λάθη, ιδίως στο 1ο Μνημόνιο. Εντούτοις, πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα δεν υπήρχε ιδιοκτησία του προγράμματος εσωτερικά. Πάντα κάποιος άλλος έπρεπε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required