Γενικός Δείκτης:836.78-0.86%
EUR/USD: 1.1299

Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζιτών: Προστατεύονται α' κατοικίες έως €250.000

  • ( UPD -14/02/2019 22:55 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Σε συμφωνία σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν τραπεζίτες και κυβέρνηση στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το Νόμο Κατσέλη θα καλύπτει δανειολήπτες εφόσον οι πρώτες κατοικίες που είναι υποθηκευμένες έχουν αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ. 

Στην ομπρέλα του νόμου υπάγονται όλες οι πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας του δανείου για τις οποίες δόθηκαν υποθήκη (επιχειρηματικά κλπ). Το δημόσιο αναλαμβάνει την επιδότηση του 33% της δόσης των ευάλωτων δανειοληπτών, με συνολικό ποσό έως 200 εκατ. ευρώ.

Το εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο νόμο τοποθετείται σε κλίμακες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Συγκεκριμένα:

- 12.500 ετήσιο εισόδημα για ένα άτομο

- 21.000 για παντρεμένο ζευγάρι

- και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

Υπογραμμίζεται ότι θα γίνεται κούρεμα του δανείου όταν η αξία του υπερβαίνει κατά 120% της αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δανειολήπτες που οι υποθέσεις τους έχουν εκδικαστεί, εάν θεωρούν πιο ευνοϊκό το νέο πλαίσιο, μπορούν να ενταχθούν σε αυτό.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ. κ Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος. Στο κυβερνητικό επιτελείο προστέθηκε και η κα. Θεανώ Φωτίου, ως αρμόδια για τα ζητήματα επιδότησης του 33% της δόσης των στεγαστικών που προβλέπει το νέο πλαίσιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required