Γενικός Δείκτης:725.56-0.81%
EUR/USD: 1.1187

ΤΑΙΠΕΔ: Οι νέοι διαγωνισμοί και τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Στεφανίας Σούκη

Νέοι διαγωνισμοί για τα πιο «ώριμα» από τα 91 συνολικά ακίνητα που έχουν παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και πλήρωση των εκκρεμοτήτων προκειμένου να κλείσουν οικονομικά τα ανοικτά ζητήματα για τις επενδύσεις στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο περιλαμβάνονται στα επόμενα βήματα όσον αφορά το πρόγραμμα αξιοποίησης του Ταμείου στον τομέα των ακινήτων.

Για το Ελληνικό απομένουν έξι βήματα προκειμένου να «κλείσει» οικονομικά η συναλλαγή, εκ των οποίων τα σημαντικότερα αφορούν τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό, την έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τη χωροθέτηση και την πολεοδόμηση των περιοχών ανάπτυξης και πολεοδόμησης καθώς και για τη γενική διάταξη του Μητροπολιτικού Πάρκου (ΥΠΟΙΚ/ΥΠΕΝ/ΥΠΠΟΑ) αλλά και τη διανομή δικαιωμάτων κυριότητας επί της έκτασης (ΥΠΟΙΚ/ ΤΑΙΠΕΔ/ Επενδυτής με το σχήμα κάτω από τη Lamda Development).

Αρκετές εκκρεμότητες υπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί, εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, η έτερη πολυσυζητημένη αποκρατικοποίηση για το ακίνητο της Αφάντου, που περιλαμβάνει το Γκολφ και την τουριστική ανάπτυξη σε δύο ιδιοκτησίες στην περιοχή. Στα επόμενα βήματα, όπως αυτά περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:

- Έκδοση πιστοποιητικού τελεσιδικίας από Δ/νση Δασών Δωδ/σου για Ν. Αφάντου

- Δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου

-Καταγραφή και Τακτοποίηση Αυθαιρέτων Κτισμάτων στο Ν. Αφάντου

-Σύσταση 3 εταιρειών ειδικού σκοπού για την εισφορά του δικαιώματος στον επενδυτή για το Ν. Αφάντου

-Υπογραφή των Συμβάσεων Αγοραπωλησίας μετοχών (Β. & Ν. Αφάντου)

- Οικονομικό κλείσιμο συναλλαγής (Β.& Ν. Αφάντου) Q1 2019

- Έκδοση από την Κτηματική Υπηρεσία πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής για το Ν. Αφάντου

Τα υπόλοιπα ακίνητα

Την ίδια στιγμή, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 προβλέπεται να έχει κλείσει οικονομικά η συναλλαγή για το Castello Bibelli στην Κέρκυρα με τη μεταβίβαση μετοχών της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού. Πρόκειται για το έκταση 83.844 τ.μ., εκ των οποίων τα 77.019 τ.μ. αφορούν το υπό αξιοποίηση ακίνητο, δεδομένου ότι έκταση 6.825 τ.μ. έχει παραχωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη και εξαιρείται. Το ακίνητο περιλαμβάνει το ιστορικό κτίριο του “Castello” (1.968 τ.μ.), ένα νεογοτθικού ρυθμού κτίριο χτισμένο το 1900, και τέσσερα βοηθητικά κτίρια. Το «Castello» και τρία βοηθητικά κτίρια έχουν κηρυχθεί από το Υπ. Πολιτισμού ως «ακίνητα» - διατηρητέα μνημεία. Η αξιοποίηση θα γίνει με την πώληση των μετοχών μιας Εταιρίας Ειδικού Σκοπού (SPV), στην οποία θα ανήκει εμπράγματο δικαίωμα κυριότητας επί τμήματος του Ακινήτου - Ζώνη ΙΙ (χρήση Τουρισμός- Αναψυχής) και δικαίωμα επιφανείας επί του «Castello» - Ζώνη Ι (χρήση Τουριστικό- Παραθεριστικό Χωριό), συμφώνως προς τις προβλέψεις του οικείου ΕΣΧΑΔΑ

Ως προς τα ακίνητα που πρόκειται να βγουν στην αγορά μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών το προσεχές διάστημα, σε αυτά, περιλαμβάνονται καταρχάς οι πρώην εργοταξιακοί χώροι του έργου ζεύξης Ρίου- Αντιρρίου, έκτασης 213 στρεμμάτων στη βόρεια απόληξη της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου, για την οποία έχουν γίνει ενέργειες τεχνικής ωρίμανσης σχετικά με τη διόρθωση της χερσαίας ζώνης λιμένα κι έχουν ενημερωθεί δυνητικά υποψήφιοι επενδυτές. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 η διαγωνιστική διαδικασία.

Εντός του δευτέρου τριμήνου του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την «Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών» εκτάσεως 345.567 τ.μ. στο δήμο Χερσονήσου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης. Για το ακίνητο εκκρεμεί η έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (εκτιμάται ότι θα γίνει στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2019) και η έγκριση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το ΚΣΔΑΔΠ στις αρχές του δεύτερου τριμήνου 2019.

Στους προσεχείς διαγωνισμούς περιλαμβάνεται και η μακροχρόνια παραχώρηση για την εκτός σχεδίου γηπεδική έκταση στον δήμο Μαρκόπουλου, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου. Στα επόμενα βήματα, πριν την έναρξη του διαγωνισμού είναι η έγκριση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος ΕΣΧΑΔΑ από τo Κεντρικό Συμβούλιο Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσία ΚΣΔΑΠ και το pre-marketing.

Για το ακίνητο πρώην κυριότητας της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης (ακίνητο έκτασης 760.807 τ.μ., όπου υφίστανται παλιά και ερειπωμένα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 2.665 τ.μ.), έχει γίνει έρευνα βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης του ακινήτου μέσω σεναρίων κι εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και η επαναφορά του στο Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να παραχωρηθεί στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου.

Παράλληλα, θα προχωρήσουν και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες των ακινήτων με την αναζήτηση ακινήτων ώριμων και κατάλληλων τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν σε νέο πρόγραμμα αξιοποίησης μέσω της πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr (e-auction). Πρόκειται κατά κανόνα για μικρού μεγέθους και αξίας ακίνητα.

Τα ακίνητα των ιαματικών πηγών

Το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων εντός των οποίων υπάρχουν ιαματικές πηγές. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου βρίσκεται γεωγραφικά στο νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει τα ακίνητα: Ι.Π. Θερμοπυλών, Ι.Π. Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Camping Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Υπάτης και Ι.Π. Πλατυστόμου. Επιπλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το ακίνητο των Ι.Π. Κύθνου και το συγκρότημα του Υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού.

Ειδικότερα όσον αφορά το Ξενία και την Ιαματική πηγή Κύθνου, η υποβολή των προσφορών αναμένεται στις 22 Μαρτίου. To ακίνητο έχει εμβαδόν οικοπέδου 7.200 τμ., ενώ τα υφιστάμενα κτίρια, με συνολικό εμβαδόν 4.685 τμ είναι το ξενοδοχείο (ΞΕΝΙΑ) δυναμικότητας 46 δωματίων, το υδροθεραπευτήριο (διατηρητέο μνημείο), παλαιά ημιτελής πτέρυγα. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ακινήτου της Κύθνου, λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως ιστορικό υδροθεραπευτήριο κτισμένο από τους Hansen και Ziller, το κτιριακό συγκρότημα έχει κριθεί διατηρητέο, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό.

Μακρύ δρόμο για την αξιοποίησή του, η οποία είναι ακόμη υπό συζήτηση, έχει το ακίνητο Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων: Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του Ακινήτου είναι 468.125 τ.μ. και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτίρια, στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα. Το ακίνητο είχε εκμισθωθεί στην ΕΤΕ, η οποία το είχε υπεκμισθώσει στον Όμιλο Μήτση, ενώ διατηρούσε Δικαίωμα Προτίμησης σε περίπτωση μελλοντικής αξιοποίησης. Απαιτείται η τυπική λύση της σχέσης με ταυτόχρονη παραίτηση της ΕΤΕ από το δικαίωμα προτίμησης και σειρά άλλων βημάτων όπως η σύνταξη μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, η παρουσίαση του ΕΣΧΑΔΑ στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, η αποτίμηση του ιαματικού πόρου από την ΕΤΑΔ κ.τ.λ..

Αντίστοιχα μακρύ δρόμο για την αξιοποίησή του έχει και το παραθαλάσσιο ακίνητο camping Καμμένων Βούρλων, για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού για διεύρυνση χρήσεων ιαματικού τουρισμού. Το ακίνητο έχει συνολική έκταση 1.061.955 τ.μ εκ των οποίων εκμεταλλεύσιμα είναι τα 850.160 τ.μ. και περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις Camping του ΕΟΤ.

Υπό συζήτηση είναι και η αξιοποίηση του ακινήτου των Θερμοπυλών, με μία συνολική έκταση του 785.398 τ.μ., που περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (εγκαταλελειμμένες). Στα επόμενα βήματα στην περίπτωση αυτή είναι η οριστικοποίηση χρήσεων και όρων δόμησης στην αρχαιολογική Ζώνη Β, όπως αυτή προέκυψε από την απόφαση του ΥΠΠΟΑ καθώς και η σύνταξη μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required