Logo
Print this page

Άνω του 65% η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τους μηχανικούς

Προσθήκη σχολίου

«Με αξιοπιστία και εξωστρέφεια χτίζουμε το μέλλον», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος κατά την παρουσίαση του δεύτερου ετήσιου απολογισμού του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΜΕΔΕ, παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιου Πετρόπουλου, του εκπροσώπου της ΝΔ και Αν. Τομεάρχη Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΝΔ κ. Νότη Μηταράκη, της Γενικής Γραμματέα του Πανευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας (AECM) Katrin Sturm, του Τεχνικού Κόσμου, και του Τραπεζικού Κλάδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «το ΤΜΕΔΕ και τη χρονιά που πέρασε, συνέχισε το ισχυρό εγγυοδοτικό του έργο καταγράφοντας αύξηση κεφαλαίων σε ποσοστό 4,4% σε σχέση με το 2017 και εκδίδοντας σε ποσοστό που ξεπερνάει το 65% τις εγγυητικές του επιστολές ψηφιακά».

Οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης αυξήθηκαν κατά ποσοστό 15,9%, σε σχέση με το 2017. Ενώ σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Ταμείου, το ΤΜΕΔΕ, τηρώντας τις καταστατικές του διατάξεις και εφαρμόζοντας τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, καταγράφει κέρδη κατά την πρώτη οικονομική χρήση λειτουργίας του, σύμφωνα και με την πρώτη ετήσια έκθεση οικονομικών καταστάσεων, ύστερα από τον έλεγχο ορκωτών ελεγκτών λογιστών, που εκδόθηκε χωρίς τη διατύπωση επιφυλάξεων.

Με την επέκταση της εφαρμογής e-Διακηρύξεις, με ευκολότερη αναζήτηση, εξατομίκευση περιεχομένου καθώς και δυνατότητα διακηρύξεων και φορέων που δεν υποχρεούνται στη δημοσίευσή του στη Διαύγεια και στο ΕΣΗΔΗΣ και συνδυαστικά με τις εφαρμογές «e-Εγγυητικές», Εγκυρότητα, καθώς και με το e-Πρωτόκολλο, το Ταμείο ολοκληρώνει δυναμικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του.

Εντός του 2018 και κατόπιν αξιολόγησης, το Ταμείο εντάχθηκε ως πλήρες μέλος στον Πανευρωπαϊκό Φορέα Εγγυοδοσίας A.E.C.M. Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «οι προοπτικές που ανοίγονται για τους πιστούχους είναι μεγάλες».

Όσον αφορά την περιουσία του Ταμείου, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, τη χρονιά που πέρασε εκδόθηκαν και νέες Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες μεταβιβάστηκαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ εντός του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Πολιτεία η μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας του ΤΜΕΔΕ, σύμφωνα με την εγκεκριμένη οικονομική μελέτη βιωσιμότητάς του.

«Αυτή την περιουσία έχουμε αναλάβει το χρέος όχι μόνο να τη διαφυλάξουμε σαν «κόρη οφθαλμού», αλλά και να την αξιοποιήσουμε, προκειμένου να αποτελεί βάση προκοπής και προόδου για τον Κλάδο και για τον τόπο», δήλωσε ο κ. Μακέδος.

Όπως επεσήμανε, «η διεύρυνση της συμμετοχής στην ATTICA BANK από το Ταμείο, ως ένας από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας, τοποθετεί το ΤΜΕΔΕ σε ένα νέο status υψηλών κανονιστικών απαιτήσεων και δεσμεύσεων, για την ανταπόκριση του στον εποπτικό και διακριτό του ρόλο ως μέτοχος, απέναντι στην επένδυσή του.

Η εκπλήρωση αυτών των δεσμεύσεων, όπως ξεκάθαρα προκύπτει και από την πρόσφατη θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM, επιφέρει σημαντική αναβάθμιση στους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης του Φορέα μας.

Στόχος μας, η αποτελεσματική υπεράσπιση μιας στρατηγικά διαχρονικής επένδυσης του κλάδου και η αυστηρή υποστήριξη και ώθηση – στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου ως μετόχου- ώστε η Τράπεζα να εξυγιανθεί, να παράγει κέρδη και να επιτελεί τον αναπτυξιακό της σκοπό, ενισχύοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τη «ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας».

Επιπλέον, εντός του 2018 οι δραστηριότητές του ΤΜΕΔΕ πιστοποιήθηκαν και για τη «διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων», με την ανάπτυξη εξατομικευμένων ψηφιακών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των μελών, καλύπτοντας κάθε ανάγκη τους όπως έκδοση, επιστροφή εγγυητικών και πληρωμή οφειλών, μέσα από όλα τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα. Αλλά και όσον αφορά εφαρμογές που αφορούν τη διαχείριση και εξυπηρέτηση των εσωτερικών χρηστών του Ταμείου για την καλύτερη οργάνωση των καθημερινών διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση της διαφάνειας, άλλα και την εξοικονόμηση χρόνου και κόστους.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, διευρύνονται περαιτέρω οι υποστηρικτικές δράσεις του Ταμείου και «θα προχωρήσουμε στη λειτουργία Κλάδων ειδικών ασφαλιστικών παροχών στους τομείς Υγείας και Ασφάλειας σε τεχνικά επαγγέλματα και εταιρείες, προσαρμοσμένες στους κινδύνους άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού».

Κλείνοντας ο κ. Μακέδος, τόνισε: «ο Κλάδος μας πρέπει και μπορεί να εισέλθει σε μία νέα φάση ωριμότητας» και έκανε λόγο για την ανάγκη εμπέδωσης μίας νέας κανονικότητας και σύνθεσης ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία νέας ύλης έργων, «με πρόκριση των έργων που μεγιστοποιούν το συνολικό αναπτυξιακό όφελος, αξιοποιούν και προστατεύουν τον φυσικό πλούτο και δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το φαινόμενο των αλόγιστων εκπτώσεων πρέπει να εκλείψει οριστικά» και πρόσθεσε: «η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, περιγράφουν το καινούργιο πεδίο μας», επισημαίνοντας ότι «σήμερα στο ΤΜΕΔΕ, με αξιοπιστία και εξωστρέφεια, αυτό το μέλλον χτίζουμε».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required
Copyright © 2013 - 2014 newmoney.gr | developed by cloudevo
ΑΤΗΕΧ Data: powered by InBroker