Γενικός Δείκτης:708.24-1.35%
EUR/USD: 1.1306

Ο πύργος του Μοράλες που κόστισε 34 εκατ. δολάρια

  • Print
Προσθήκη σχολίου


Καθόλου ολιγαρκή και με υπερβολική αφθονία θα χαρακτήριζε κάποιος το νεόκτιστο Μεγάλο Σπίτι του Λαού (Casa Grande del Pueblo), δηλαδή τον ουρανοξύστη που διαμένει ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες στη χώρα του.

Μέχρι πρότινος το θέμα του βίου του κ. Μοράλες προκαλούσε αντιδράσεις μόνο στη χώρα του, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που την χαρακτήρισαν ως έργο ματαιοδοξίας. Ωστόσο, η κατοικία και ο τρόπος ζωής του προέδρου της Βολιβίας τέθηκαν στο επίκεντρο της διαμάχης της ελληνικής πολιτικής σκηνής μετά την επίσκεψή του και κυρίως μετά τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί «ολιγαρκούς αφθονίας».

Ο γυάλινος ουρανοξύστη, 29 ορόφων, που διαμένει ο Βολιβιανός πρόεδρος είναι ορατός από οποιοδήποτε σημείο της Λα Πας καθώς το ύψος του φτάνει στα 120 μέτρα.

Τι περιλαμβάνει η 1.068 τμ σουίτα του Μοράλες

Στον 24ο όροφο, που βρίσκεται η προεδρική κατοικία, ο Έβο Μοράλες ατενίζει μάλλον... αφ' υψηλού τους διοικούμενους.

Η σουίτα, έκτασης 1.068 τμ διαθέτει ανέσεις μάλλον πρωτοφανείς ακόμη και για πολλούς ηγέτες της Δύσης και σίγουρα προωθημένες για έναν αριστερό πρόεδρο. Έξι ασανσέρ -το ένα από αυτά μόνο για τον πρόεδρο-, μπάνια, σάουνα, τζακούζι, αίθουσα μασάζ, αίθουσα για φυσικές δραστηριότητες είναι μόνο μερικές από τις «ολιγαρκείς» πολυτέλειες που απολαμβάνει ο Μοράλες.

Όπως δείχνουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια που διέρρευσε η τοπική εφημερίδα «Pagina Siete», από κάτω, δηλαδή στον 23ο όροφο, στεγάζεται το προεδρικό γραφείο, ενώ στον όροφο 13 στεγάζονται γραφεία.

Ο ουρανοξύστης διαθέτει ελικοδρόμιο, τρεις υπόγειους ορόφους ενώ είναι διακοσμημένος με σύμβολα της Βολιβίας. Παράλληλα, αρκετές τοιχογραφίες κοσμούν τους τοίχους του, μερικές από τις οποίες απεικονίζουν τους εργάτες να ξεπερνούν την κοινωνική αδικία.

Τα εγκαίνια έγιναν εν μέσω διαμαρτυριών

Κι αν το σύνθημα της Δημοκρατίας της Βολιβίας είναι το «Η ενότητα είναι δύναμη», η συγκεκριμένη κατασκευή μόνον διχασμό έχει προκαλέσει στους πολίτες.

Για τον Μοράλες και τους υποστηρικτές του, ο ουρανοξύστης αντιπροσωπεύει την εικόνα μιας νέας Βολιβίας, μετά το τέλος του επώδυνου αποικιακού παρελθόντος. Για τους επικριτές του, είναι ένα υπερτιμημένο έργο ματαιοδοξίας, που μόνο σκοπό έχει να ικανοποιήσει το υπερεγώ του Μοράλες.

Ο υπουργός επικοινωνιών της χώρας, Γκιζέλα Λόπεζ αρνήθηκε να σχολιάσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια που ήρθαν στο φως. Όμως δήλωσε ότι ο ουρανοξύστης χτίστηκε «για τον λαό». Ωστόσο «για τον λαό» ήταν και ο λογαριασμός των 34 εκατ. δολαρίων που κλήθηκε να πληρώσει την κατασκευή του.

Και ως ιδιοκτήτης, ο λαός δεν πρέπει να χάρηκε και πολύ για το κόστος, καθώς τα εγκαίνια του ουρανοξύστη έγιναν από τον ίδιο τον Μοράλες, εν μέσω διαδηλώσεων από πολίτες που ζητούν εκλογές. Ο Μοράλες βέβαια απτόητος προχώρησε στα εγκαίνια, κάνοντας λόγο για «ιστορικό ορόσημο» στους αγώνες του λαού της Βολιβίας.

morales

Παραβίασε τους οικοδομικούς κανονισμούς

Κι αν το κόστος φαντάζει «τσουχτερό» ακόμη πιο σκανδαλώδες είναι το γεγονός ότι η ανέγερση του κτιρίου παραβιάζει τους οικοδομικούς κανονισμούς του δήμου που απαγορεύουν τις πολυώροφες κατασκευές στο κέντρο της πόλης. Όμως τίποτα δεν μπορεί να είναι εμπόδιο στον Μοράλες, που χρησιμοποίησε την πλειοψηφία που διαθέτει το κόμμα του στη Βουλή για να άρει την απαγόρευση.

Πολλοί χαρακτηρίζουν την ανέγερση του κτιρίου ως πρόκληση και προσβολή στους πολίτες, σε ένα κράτος που μάλλον αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε δημόσια αγαθά, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας.

Ωστόσο ο Μοράλες όχι μόνον δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα με τον ουρανοξύστη, αντίθετα, υποστηρίζει ότι με την κατασκευή του υπήρξε εξοικονόμηση στις κρατικές δαπάνες, αφού σε αυτόν στεγάζονται τα προεδρικά και διοικητικά γραφεία, ενώ πέντε υπουργεία που μένουν στο... νοίκι, κοστίζουν περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Δείτε περισσότερα εδώ

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required