Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1247

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον νέο «νόμο Κατσέλη»

  • ( UPD -19/03/2019 18:01 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ορόσημο το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου - «Υπάρχει χρόνος έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου, προσπαθούμε να τα βρούμε αλλά χρειάζονται υπαναχωρήσεις», εκτιμούν οι αρμόδιες πηγές - Επιμένουν σε αλλαγές του πλαισίου προς αποφυγήν στρατηγικών κακοπληρωτών οι θεσμοί

του Μάριου Ροζάκου

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η πολύωρη τηλεδιάσκεψη για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και τεχνοκρατών των δανειστών.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκαν να σημειώσουν ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ορόσημο το Euro Working Group της 25ης Μαρτίου, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Όπως όλα δείχνουν, το σχετικό νομοσχέδιο είναι δύσκολο να κατατεθεί έως την Παρασκευή. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει χρόνος έως τις 5 Απριλίου, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατατεθεί μονομερώς το νομοσχέδιο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Προσθέτουν, όμως, ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση. Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε». Οι ίδιες πηγές παραδέχθηκαν πως αυτό προϋποθέτει υπαναχωρήσεις είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών εμμένουν σε αλλαγές στο σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί κυβέρνηση και τράπεζες, ώστε να περιοριστεί τόσο ο συνολικός αριθμός των «κόκκινων» δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο σχήμα όσο και ο αριθμός των επιχειρηματικών δανείων με ενέχυρο πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση επιμένει, πάντως, ότι οι δικλείδες ασφαλείας που έχουν προβλεφθεί δεν αφήνουν παράθυρο ένταξης των στρατηγικών κακοπληρωτών στο νέο πλαίσιο. Επίσης, η ελληνική πλευρά θεωρεί πλεονέκτημα τη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών-Τράπεζας της Ελλάδος και σημειώνει ότι οι δανειστές έχουν κάνει υποχωρήσεις σε δευτερεύοντα θέματα.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και είναι πιθανές και εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, καθώς ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα, για να συμμετάσχει σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Οσον αφορά στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, ύψους 970 εκατ. ευρώ, ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν κλείσει στο σύνολό τους. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι πρώτα θα κλείσει το θέμα των νέων διατάξεων για την προστασία της Α΄ κατοικίας και μετά θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις για τα νέα σχήματα εξόφλησης οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία σε έως 120 δόσεις.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, που διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες, μετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required