Γενικός Δείκτης:729.550.03%
EUR/USD: 1.1162

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τη μείωση του αφορολόγητου

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Κωστή Πλάντζου

Εξανεμίζονται τα οφέλη για τους χαμηλόμισθους από τις πρόσφατες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό μετά και τις δεσμεύσεις Τσακαλώτου στο Eurogrοup για τη μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ.

Από την Ουάσινγκτον ο κ. Τσακαλώτος, χωρίς να ανοίξει καθαρά τα χαρτιά του για το τι θα πράξει η κυβέρνηση με το αφορολόγητο, είπε ότι θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση ό,τι έγινε με την περικοπή των συντάξεων, οι οποίες τελικά διασώθηκαν. Σωστό, υπάρχει μια ποιοτική αλλά και χρονική διαφορά στην περίπτωση του αφορολόγητου: το οικονομικό επιτελείο πρέπει να ανοίξει πολύ πιο νωρίς τα χαρτιά του, αλλά και να επιλέξει ποιοι θα πληγούν περισσότερο: τα χαμηλά εισοδήματα ή η μεσαία τάξη.

Παράλληλα, εκτός από το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης του αφορολόγητου είναι κυρίως διαρθρωτικό μέτρο, καθώς επιτρέπει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, δηλαδή εξυπηρετείται η λογική ότι «περισσότεροι πληρώνουν λιγότερα».

Πρακτικά, μισθωτοί και συνταξιούχοι χάνουν ξανά έτσι, όσα τους υπόσχεται ήδη η κυβέρνηση:

1. Η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» (όπως είναι ο κομψός τρόπος για μείωση του αφορολογήτου) έχει ψηφιστεί να ισχύσει από 1.1.2020. Η κυβέρνηση δεν «σήκωσε σκόνη» για να την ακυρώσει, γιατί είναι επίσης ψηφισμένο ότι εάν φανεί ότι το 2019 δεν πιάνονται οι στόχοι για πλεόνασμα, η μείωση θα ισχύσει από φέτος ήδη. Στοιχεία για το πού βρίσκεται σήμερα η Οικονομία θα ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές, και οι προβλέψεις για το β΄εξάμηνο είναι ακόμα πιο αβέβαιες (λόγω εκλογών, Brexit, αναδρομικών δικαστικών αποφάσεων και όχι μόνον)..

Η δέσμευσή της αυτή όμως, πλήττει πρωτίστως τους χαμηλόμισθους που ευνόησε προσωρινά, ψηφίζοντας αύξηση του κατώτατου μισθούς. Και ιδού πώς:

- Εργαζόμενος με μισθό 586 ευρώ έβγαζε 8.204 μικτά το χρόνο. Έπαιρνε καθαρά 492 ευρώ το μήνα ή 6.888 τον χρόνο. Προέκυπτε φόρος 1.515 ευρώ (22%) αλλά είχε έκπτωση 1.900 και δεν πλήρωνε τίποτε.

- Με κατώτατο 650 ευρώ, το 2020 θα λάβει 9.100 μικτά. Θα παίρνει καθαρά 546 ευρώ το μήνα ή 7.644 ευρώ το χρόνο. Προκύπτει φόρος 1.681 αλλά με έκπτωση 1.250 αντί 1.900 ευρώ, θα πληρώνει φόρο 431 ευρώ. Έτσι, ενώ θα «κερδίζει» 756 ευρώ καθαρά, θα χάσει 431 σε φόρους.

- Το όφελος για αυτόν περιορίζεται έτσι στα 325 ευρώ. Ο εργοδότης του όμως επιβαρύνεται 896 ευρώ (έδινε 8.204 και θα δίνει 9.100) αλλά αντί να ενισχύει τον εργαζόμενο και την αγορά, θα επιδοτεί το Κράτος που κερδίζει 571 ευρώ ή τα 3/5 από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Με το «τρυκ» αυτό θα πληρώνουν περισσότερα στο Κράτος και οι αυταπασχολούμενοι (βάσει κατώτατου μισθού) και τα χρήματα που θα λείψουν από την αγορά μπορεί να οδηγήσουν επιχειρήσεις να κλείσουν και εργαζόμενους να χάνουν τις δουλειές τους.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required