Γενικός Δείκτης:725.56-0.81%
EUR/USD: 1.1154

Πώς το ξέσπασμα ενός ιού στην Κίνα επηρέασε τις τιμές του χοιρινού παγκοσμίως

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Οι τιμές του χοιρινού κρέατος στην Κίνα μπορεί να αυξηθούν κατά περισσότερο από 70% μέχρι το επόμενο έτος, καθώς οι πληθυσμοί των χοίρων - που έχουν πληγεί από την αφρικανική γρίπη των χοίρων - βυθίζονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τα επίπεδα παραγωγής θα μπορούσαν να ανακάμψουν μόνο μέχρι το 2021 ή αργότερα, λένε οι ειδικοί.

Εν τω μεταξύ, η ασθένεια, θανατηφόρα για τους χοίρους αλλά όχι μεταδοτική στους ανθρώπους, έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό χοιρινού κρέατος στον κόσμο. Έχει πλήξει τη Νοτιοανατολική Ασία και τμήματα της Ευρώπης, με κίνδυνο να εξαπλωθεί το ξέσπασμα, επιδεινώνοντας τις παγκόσμιες ελλείψεις εφοδιασμού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Από τα 3 εκατ. χοίρους στης Κίνα, σημειώνεται ότι έχουν νοσήσει περίπου τα 2 εκατ., εκ των οποίων οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν θανατώσει ήδη τα μισά.

Αυτό θα αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές χοιρινού κρέατος, εφόσον υπάρχει έλλειψη εφοδιασμού.

Αλλά στην Κίνα, οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν το ανώτατο όριο των 33 γιουάν (4,90 δολάρια) το κιλό τον Ιανουάριο του 2020, από το σημείο τιμής των 18,5 γιουάν το κιλό τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με πρόβλεψη της ιαπωνικής τράπεζας Nomura. Αυτό θα σήμαινε μια αύξηση περίπου 78%.

Αυτό είναι πάνω από μια αύξηση της τάξης του 40% από το χαμηλό του Μαΐου του 2018, εξήγησε η Nomura σε μια πρόσφατη έκθεσή της.

Με την μείωση του πληθυσμού των χοίρων στην Κίνα να επιβαρύνει την παγκόσμια προσφορά, οι τιμές του χοιρινού στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν, δήλωσε στο CNBC ο Mavis Hui, ανώτερος διευθυντής έρευνας στην DBS Bank στο Χονγκ Κονγκ.

Αυτό επηρεάζει τις τιμες του χοιρινού στην Ελλάδα – μαζί με όλη την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά – με αποτέλεσμα το «σούσουρο» που έχει δημιουργηθεί γύρω από την αύξηση της τιμής του χοιρινού γύρου.

Όπως επεσήμανε και στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης «ένα χρόνο θα έχουμε αύξηση στο σουβλάκι γιατί τόσο θα τους πάρει τους Κινέζους μέχρι να ολοκληρώσουν τις διαδικαδίες λήψης μέτρων για τα χοιροστάσια».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς «το 70% του κρέατος που τρώμε στο σουβλάκι είναι εισαγόμενο. Όπως στο μοσχάει είναι στο 90%».
Όσον αφορά τις τιμές του αρνιού για το Πάσχα, ο κ. Τσιρώνης εκτίμησε ότι «θα είναι πιο κάτω από πέρσι» προσθέτοντας ότι για την ώρα υπάρχουν μόνο ντόπια αρνιά και η τιμή τους βρίσκεται στα επίπεδα «των επτά ευρώ το κιλό».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required