Γενικός Δείκτης:725.56-0.81%
EUR/USD: 1.1167

«Τσουχτερά» οπωροκηπευτικά, φθηνότερο κρέας στο φετινό πασχαλινό τραπέζι

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Οριακά ανοδικές τάσεις στο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού καταγράφει έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΣΕΕ οι πολίτες θα χρειάστουν φέτος 93 ευρώ για το πασχαλινό τραπέζι όταν το 2018 ξόδεψαν 92,7 ευρώ.

Το κόστος συγκρατήθηκε από τις φτηνότερες τιμές των κρεατικών παρά την ραγδαία εκτίναξη των τιμών των οπωροκηπευτικών λόγω των φετινών άσχημων καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η υποχώρηση των τιμών του αρνιού και του κατσικιού (-3,2% και -6,0%), απορρόφησε την αύξηση της τιμής του κοτόπουλου (+9,0%), με αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική υποχώρηση της τιμής των κρεατικών κατά 2,7%.

Αντίθετα ραγδαία υπήρξε η άνοδος των τιμών σε όλα σχεδόν τα οπωροκηπευτικά προϊόντα – μεσοσταθμική αύξηση περίπου 28%. Η αύξηση, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, οφείλεται στις, παρατεταμένης διάρκειας, αντίξοες καιρικές συνθήκες, με συνέπεια η μειωμένη/ανεπαρκής παραγωγή να αδυνατεί να καλύψει τη συνήθη για τη διανύουσα εορταστική περίοδο αυξημένη ζήτηση.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κόστους για το καταναλωτικό κοινό παρατηρήθηκε στο λάχανο (+134,4%), στα ξερά κρεμμύδια (+93,3%) και στην πατάτα (+53,7%), ενώ τα φρούτα (μήλα & πορτοκάλια) κατέγραψαν μηδενικές ή οριακά χαμηλότερες μεταβολές.

Όσον αφορά στα προϊόντα Super market που πλαισιώνουν το πασχαλινό τραπέζι, η μεσοσταθμική αύξηση οριοθετείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,0% (+0,9%), με τις καταγραφείσες τάσεις να είναι μεικτές, χωρίς να σημειώνονται αξιόλογες ανοδικές ή πτωτικές μεταβολές.

pasxalino_trapezi.jpg

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required