Γενικός Δείκτης:725.56-0.81%
EUR/USD: 1.1186

FT για Ελλάδα: Το υπερπλεόνασμα είναι για να ευχαριστήσει τους επενδυτές

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Στην υπεραπόδοση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα αναφέρονται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, σχολιάζοντας ότι αυτή αποτελεί «την πιο πρόσφατη ένδειξη της προσπάθειας της Αθήνας να ευχαριστήσει τους επενδυτές, ύστερα από μία δεκετή κρίση χρέους, που την οδήγησε στο χείλος της εξόδου από την Ευρωζώνη».

Οι FT επικαλόυνται τα στοιχεία της Eurostat, που αποκαλύπτουν ότι όχι πέρα από το πρωτογενές πλεόνασμα- μαμούθ (4,29%) το λεγόμενο "μνημονιακό"), και το δημοσιονομικό πλεόνασμα ήταν 1,1% του ΑΕΠ το 2018 ύστερα από πλεόνασμα 0,7% το 2017, αλλά και έλλειμμα 5,6% το 2015. Σημειώνουν ότι η επίσημη δέσμευση της Αθήνας είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και αναφέρουν ότι η υπέρβαση του στόχου έχει να κάνει με την προσπάθεια για βιώσιμη επιστροφή στις κεφαλαιαγορές.

Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα εξέδωσε το πρώτο δεκαετές της ομολόγο μετά την έξοδο από τα μνημόνια αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,9%, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας πως όταν πριν από εννέα χρόνια αποκλειστήκαμε από τις αγορές αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε στήριξη από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required