Γενικός Δείκτης:849.16-0.49%
EUR/USD: 1.121

UBS: Περιθώριο θετικών εκπλήξεων από τις ελληνικές τράπεζες

  • ( UPD -23/05/2019 08:51 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η στάση των περισσότερων επενδυτών απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο παραμένει ουδέτερη (κατά 44%), καθώς προτιμούν να μένουν στο περιθώριο, ωστόσο το γενικότερο κλίμα έναντι των ελληνικών τραπεζών τείνει να είναι θετικό (18% διαφορά μεταξύ των bullish και bearish θέσεων), αναφέρει η UBS στε έκθεσή της, στην οποία εξετάζει το κλίμα της αγοράς. Όπως επισημαίνει, ο λόγος για την αισιοδοξία των επενδυτών έγκειται στην εκτίμησή τους ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις από τις αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Η τράπεζα υπογραμμίζει ότι η στάση της αγοράς συνάδει με τις δικές τις εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Η UBS τηρεί επίσης «ουδέτερη» στάση, καθώς οι κύριοι καταλύτες (ενισχυμένο εργαλείο μείωσης των NPEs, μακροοικονομικό τοπίο) φαίνονται να έχουν προεξοφληθεί από την αγορά μετά το πρόσφατο re-rating των μετοχών των τραπεζών.

Για να υπάρξει πιο αισιόδοξη στάση, τονίζει η UBS, θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη ορατότητα ως προς τον χρόνο και την τιμολόγηση των αναδιαρθρώσεων των NPEs.

Για την UBS, oι συστημικές λύσεις για τα NPEs και οι οικονομικές συνθήκες αποτελούν βασικό ζήτημα ενδιαφέροντος.

Για τους επενδυτές, η εργαλειοθήκη για τα NPEs (συμπεριλαμβανομένων των SPV και APS, δηλαδή των σχεδίων του ΤΧΣ και της ΤτΕ) καθώς και η οικονομική ανάκαμψη είναι τα βασικά ζητήματα.

Η άποψη της UBS είναι πως τα βασικά θετικά στοιχεία έχουν προεξοφληθεί, όμως υπάρχει περιθώριο για θετική έκπληξη. Συμφωνεί πως τα top-down θεμελιώδη βελτιώνονται, την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει την εργαλειοθήκη για την ενίσχυση των προσπαθειών βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.

Ωστόσο, η UBS τάσσεται υπέρ μιας αμυντικής προσέγγισης εν μέσω των αβεβαιοτήτων που επικρατούν ως προς τα NPEs και αφορούν:

1) στον χρόνο που θα ξεκινήσουν τα SPV/APS και τη δομή που θα έχουν,

2) στην τιμολόγηση των NPEs από την αγορά,

3) στην υλοποιήσιμη αξία των καλύψεων.

Η UBS σημειώνει πως η ανάκαμψη των εσόδων από βασικές δραστηριότητες μπορεί επίσης να τεθεί εν αμφιβόλω, εν μέσω μιας ταχείας ενθάρρυνσης του ανταγωνισμού για εταιρικά δάνεια αλλά και της καθυστέρησης στα NPEs.

Η UBS έχει σύσταση «αγορά» στη Eurobank με τιμή-στόχο στα 0,92 ευρώ, η οποία παραμένει η τράπεζα που προτιμά περισσότερο, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς τηρεί σύσταση «πώληση» με τιμή-στόχο 1,44 ευρώ και είναι αυτή που προτιμά λιγότερο. «Ουδέτερη» στάση τηρεί για τις Alpha Bank τα 1,62 ευρώ και στην Εθνική Τράπεζα στα 1,71 ευρώ.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required