Γενικός Δείκτης:853.320.7%
EUR/USD: 1.1197

Το χαμένο αίτημα αποπληρωμής του ΔΝΤ προς τον ΕSM

  • ( UPD -12/06/2019 15:10 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Κωστή Πλάντζου

«Στο συρτάρι» αφήνει η κυβέρνηση το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ από τη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, παρά τις σχετικές εξαγγελίες των τελευταίων μηνών, στο τελευταίο Eurogroup που διεξάγεται με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση το ζήτημα αυτό.

Ο λόγος είναι, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ότι η Αθήνα δεν υπέβαλε ποτέ επίσημο αίτημα προς το Eurogroup για να εγκρίνει την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους στο ΔΝΤ - προφανώς γιατί θα έπρεπε τότε να μπει επισήμως στην ατζέντα της συνεδρίασης και το ελληνικό ζήτημα συνολικά και, άρα, και οι παροχές που προκαλούν τριβές και αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση επιχείρησε να παρακάμψει το Eurogroup, αποστέλλοντας έγγραφο αίτημα απευθείας προς τον ESM, το οποίο όμως λέγεται πως επεστράφη ως «απαράδεκτον», γιατί έπρεπε να απευθύνεται στο Eurogroup κατευθείαν.

Άλλωστε και ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, που πριν δύο μήνες είχε φανεί υπστηρικτικός στο δεδηλωμένο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους στο ΔΝΤ, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο αίτημα γιατί προφανώς δεν υπήρχε.

Δημοσίως πάντως ο κύριος Τσακαλώτος είχε ήδη τότε συναντήσει την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ για να την ενημερώσει για την επικείμενη αίτηση της Αθήνας να αποπληρώσει πρόωρα το «ακριβό» δάνειο στο ΔΝΤ, εξέλιξη που θα είχε και θετικές επιπτώσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required