Γενικός Δείκτης:761.911.26%
EUR/USD: 1.17

Morgan Stanley: Βλέπει απόλυτη ισοτιμία ευρώ-στερλίνας

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η υποχώρηση των λαϊκιστικών κινημάτων που απείλησαν να αποσταθεροποιήσουν την Ε.Ε. θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ευρώ για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τον Andrew Sheets, κορυφαίο στέλεχος της Morgan Stanley.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, εκτιμώντας ότι θα φθάσει στο 1,25 δολ. στις αρχές του επόμενου έτους, και στην απόλυτη ισοτιμία (parity) με τη στερλίνα για πρώτη φορά στην ιστορία. Πρόκειται για μία «αρκετών ετών» strong θέσει για το ευρώ, διευκρίνισε ο κ. Sheets, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Αυτό που μας κάνει να επικεντρωθούμε σε αυτήν την ιδέα είναι το «κέντρο» της Ευρώπης, το γεγονός ότι Γαλλία και Γερμανία συνεργάζονται για μία ισχυρότερη Ε.Ε. και προωθούν μεταρρυθμίσεις που δεν έχουμε δει εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό αποτελεί έναν παράγοντα θεμελιώδους ώθησης του ευρώ», εκτιμά το στέλεχος της Morgan Stanley.

Το ευρώ έχει ενισχυθεί 12% έναντι του δολαρίου φέτος, χάρη στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και στη χαλάρωση των φόβων ότι θα υπάρξει κύμα λαϊκισμού στην Ε.Ε., ειδικά στις περιπτώσεις Γαλλίας και Ολλανδίας. Η εκλογική διαδικασία στη Γερμανία τον επόμενο μήνα φαίνεται ότι θα φέρει ως νικήτρια την κυρία Angela Merkel.

Αντίθετα η τράπεζα δεν είναι αισιόδοξη για τη στερλίνα και όχι μόνο λόγο του ότι «αγαπά» το ευρώ. Εκτιμά ότι το βρετανικό νόμισμα θα υποχωρήσει καθώς θα υπάρξει περισσότερο αδύναμη ανάπτυξη αλλά και πολιτική αβεβαιότητα, λόγω φυσικά της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required