Γενικός Δείκτης:681.03-1.24%
EUR/USD: 1.18

Το ρόλο του γεφυροποιού διεκδικούν οι Βάσκοι στην Ισπανία

  • ( UPD -12/10/2017 11:29 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Το κυβερνών κόμμα της Χώρας των Βάσκων λειτουργεί στο παρασκήνιο ως συνομιλητής μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας και της περιφερειακής εκτελεστικής εξουσίας της Καταλονίας σε μια προσπάθεια να μειώσει την ένταση και να βρει έναν συμβιβασμό, σύμφωνα με τρία άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος, γνωστού ως PNV, προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης για να περιορίσουν τις συνέπειες από τη μεγαλύτερη θεσμική σύγκρουση της σύγχρονης ισπανικής δημοκρατικής περιόδου, δήλωσε πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή είναι εμπιστευτική.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αποφάσισε να κάνει δυναμική παρέμβαση στην κυβέρνηση της Καταλονίας, της μεγαλύτερης οικονομικής περιφέρειας της Ισπανίας, αφού ο πρόεδρός της, Κάρλες Πουτζδεμόν, διεκδίκησε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία και αμέσως την έθεσε σε αναστολή για αόριστο χρονικό διάστημα με αίτημα να συνεχίσει το διάλογο.

Ο Ραχόι, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, μπόρεσε να περάσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2017 με τη βοήθεια των πέντε βουλευτών του PNV, οι οποίοι υποστήριξαν το νόμο με αντάλλαγμα έναν ευνοϊκότερο υπολογισμό της συνεισφοράς της περιοχής στα ισπανικά ταμεία.

Ωστόσο, ένα μέρος της εκλογικής βάσης του PNV υποστηρίζει τη βασκική ανεξαρτησία από την Ισπανία και ως εκ τούτου συμπάσχει με τη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας. Αυτές οι δίδυμες σχέσεις δυσχεραίνουν την προσπάθεια στελεχών του κόμματος να συμβάλουν στον τερματισμό του αδιεξόδου στην Καταλονία, αν και σε μια ανεπίσημη ιδιότητα, δεδομένου ότι η Μαδρίτη δεν δέχεται ότι υπάρχει διαφορά που να δικαιολογεί μια κάποια διαμεσολάβηση.

spain parliam

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required