Γενικός Δείκτης:681.03-1.24%
EUR/USD: 1.18

Παράταση του QE αλλά με μείωση των αγορών ομολόγων στο μισό, εξετάζει η ΕΚΤ

  • ( UPD -13/10/2017 10:23 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σκέφτονται να περιορίσουν κατά το ήμισυ την αξία των ομολόγων που θα αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα σε μηνιαία βάση απ' τον ερχόμενο Ιανουάριο και παράλληλα να διατηρήσει ενεργό το πρόγραμμα για τουλάχιστον άλλους εννέα μήνες, σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους η μείωση της αξίας των αγορών στα 30 δισ ευρώ το μήνα από 60 δισ ευρώ που είναι σήμερα αποτελεί μία εφικτή επιλογή. Αν και οι διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας είναι διχασμένοι για την ανάγκη να προσδιορίσουν το τέλος του προγράμματος, οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε πως μία δέσμευση να αγοράζουν ομόλογα ως τον επόμενο Σεπτέμβριο – με την πρόβλεψη ότι θα μπορούσε να παραταθεί εάν είναι αναγκαίο – ίσως προσφέρει το έδαφος για έναν συμβιβασμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αλλαγές θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Έτσι, το πρόγραμμα QE θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο ομαλή «απεξάρτηση» των οικονομιών της ευρωζώνης και των αγορών. 

Οι χαράσσοντες τη νομισμική πολιτική υπό τον Πρόεδρο Μάριο Ντράγκι εμφανίζονται περισσότερο βέβαοι ότι στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου θα υπάρξει συμφωνία για το ύψος των ομολόγων που θα αγοράζει κάθε μήνα η Κεντρική Τράπεζα τον ερχόμενο χρόνο. Έπειτα από 2,5 έτη προσπαθειών για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης με αγορές ομολόγων, κάποιοι διοικητές βλέπουν την πρόσφατη περίοδο της ισχυρής ανάπτυξης ως λόγο να μειωθεί η υποστήριξη προς την οικονομία. Άλλοι πάλι ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα αδύναμος.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ έχει διαμηνύσει ότι προτιμά να παραταθεί το QE με ένα μικρότερο ρυθμό αγοράς ομολόγων προκειμένου να διασφαλιστεί η ηρεμία στις αγορές, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να είναι αναγκαία σημαντική βοήθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό κοντά στο 2%. Επίσης αυτή την εβδομάδα είπε ότι οι αξιωματούχοι θα σκεφτούν να δημοσιοποιήσουν κάποιες απ' τις λεπτομέρειες για το πώς επανεπενδύονται τα κεφάλαια απ' τις ωριμάνσεις των ομολόγων που αγοράστηκαν υπό το QE.

graph ecb

Στο μεταξύ ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι η υπόσχεση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για πολύ καιρό μετά τον τερματισμό του QE είναι «πολύ, πολύ σημαντική».

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα προέβλεψε οτι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% φέτος και 1,9% το 2018. Επίσης εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα «τρέξει» με ρυθμό 1,5% φέτος και 1,4% για το 2018.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required