Γενικός Δείκτης:754.36-1.6%
EUR/USD: 1.17

Υπάρχουν χώρες της Ευρωζώνης όπου το πρόβλημα είναι η αύξηση των αμοιβών!

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Καθώς η Ζώνη του Ευρώ παλεύει με τον χαμηλό ρυθμό αύξησης των αμοιβών, πράγμα που εμποδίζει την προσπάθειά της να ανακτήσει τη σταθερότητα των τιμών, η βορειοανατολική γωνία της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει το αντίθετο πρόβλημα.

Ο ρυθμός αύξησης των μισθών στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία είναι κοντά στο υψηλότερο σημείο από τον τελευταίο κύκλο άνθησης της, πριν από μια δεκαετία, υπερβαίνοντας τα κέρδη των αποδόσεων. Το ονομαστικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει αυξηθεί περισσότερο στα έθνη της Βαλτικής σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Ο τομέας των εξαγωγών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο κόστος εργασίας που ξεπερνά την παραγωγικότητα επειδή σε μια παγκόσμια αγορά διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τα συμβόλαιά τους", δήλωσε ο Tadas Povilauskas, οικονομολόγος της SEB Bank στο Βίλνιους. "Πρέπει να υπάρξει περισσότερη ευελιξία, περισσότερη διαφάνεια για την προσέλκυση ατόμων από τρίτες χώρες, ισχυρότερη ώθηση στις δεξιότητες εργασίας ή αλλιώς κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά ερωτήματα για την οικονομική ανάπτυξη".

Οι πολύ μικρές χώρες, που φιλοξενούν συνολικά μόλις 6,2 εκατομμύρια ανθρώπους, αισθάνονται τα αποτελέσματα της έλλειψης εργατικού δυναμικού που σαρώνει στην πρώην κομμουνιστική Ευρώπη. Ενώ οι μισθοί αυξάνονται γρήγορα ως αποτέλεσμα, ωστόσο εξακολουθούν να υπολείπονται πολύ αυτού που μπορούν να βρουν οι εργαζόμενοι αν κατευθυνθούν προς την πλουσιότερη δυτική πλευρά της ηπείρου. Η μετανάστευση από τη Λιθουανία είναι η ταχύτερη της ΕΕ, συμβάλλοντας στην πτώση του πληθυσμού κατά 16% από την ένταξή της στο μπλοκ το 2004.

edge

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required