Γενικός Δείκτης:754.36-1.6%
EUR/USD: 1.17

Η συνεννόηση Μακρόν- Σουλτς, κρατά ανοικτό το παράθυρο για μια νέα Ευρώπη

  • ( UPD -07/12/2017 11:45 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Όταν η επιχείρηση της Angela Merkel για να εξασφαλίσει τέταρτη θητεία αντιμετώπισε προβλήματα τον περασμένο μήνα, εκείνη κάλεσε αμέσως στο τηλέφωνο τον Emanuel Macron.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει συμβάλλει σε μια ευνοϊκή έκβαση στις συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία σχεδόν τόσο, όσο και η καγκελάριος, και αφού μίλησε μαζί της, κάλεσε στο τηλέφωνο τον Martin Schulz, τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών που έχει τη δύναμη να κρατήσει τη Μέρκελ στην καγκελαρία, σύμφωνα με σε ένα άτομο με γνώση του θέματος.

Οι Schulz και Macron έχουν κοινό παρελθόν στην κεντροαριστερά και -ίσως το πιο σημαντικό- κοινό στόχο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σε λίγες ώρες από τη συζήτησή τους, ο Schulz υπέστειλε την ευρεία του αντίθεση με τη Μέρκελ και άρχισε να κινεί το κόμμα του προς έναν άλλο μεγάλο συνασπισμό.

"Ως πρόεδρος της Γαλλίας - και αυτός με τον οποίο έχω μακροχρόνιους δεσμούς - ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τερματισμό του αποκλεισμού εκείνων των πολιτικών που οδηγούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη ζώνη του ευρώ, ιδίως στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών", δήλωσε αργότερα ο Schulz.

Στα παρασκήνια

Οι κορυφαίοι ηγέτες της Ευρώπης μπορεί να μην έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το πού ακριβώς θέλουν να οδηγήσουν την ΕΕ, αλλά το παραπάνω περιστατικό δείχνει ότι συνεργάζονται στα παρασκήνια για να διατηρήσουν την επιχείρηση σε εξέλιξη. Αντιμέτωποι με την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αμφισβητήσεις της Ανατολικής Ευρώπης σε ορισμένες από τις βασικές αξίες της ΕΕ και ένα κύμα λαϊκισμού που ευνοεί το έθνος- κράτος έναντι οποιασδήποτε κοινής κυριαρχίας, ο Macron και η Μέρκελ θεωρούν ως καλύτερη Ευρώπη την ισχυρότερη Ευρώπη.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required