Γενικός Δείκτης:761.911.26%
EUR/USD: 1.17

Τα πρακτικά της ΕΚΤ επιβεβαιώνουν: Το τέλος του QE είναι κοντά

  • ( UPD -11/01/2018 19:37 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Τη σταδιακή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προαναγγέλλουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, η νομισματική πολιτική θα αρχίσει να αλλάζει καθώς η οικονομία βελτιώνεται και μάλιστα η φρασεολογία θα μπορούσε να επανεξεταστεί ακόμα και στις αρχές του τρέχοντος έτους.

«Η άποψη ήταν ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των μελών ότι η γλώσσα του Διοικητικού Συμβουλίου θα πρέπει να εξελιχθεί σταδιακά, εάν η οικονομία εξακολουθούσε να επεκτείνεται και ο πληθωρισμός συνέκλινε περισσότερο προς το στόχο του ΔΣ», αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα. «Η γλώσσα που αφορά τις διάφορες διαστάσεις της νομισματικής πολιτικής και της μελλοντικής καθοδήγησης θα μπορούσε να επανεξεταστεί νωρίς το 2018».

Η δημοσίευση των πρακτικών προκάλεσε «άλμα» στο ευρώ, το οποίο ανήλθε στο 1,1985 έναντι του δολαρίου. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων επίσης αυξήθηκαν.

Κατά τη σύνοδό του τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την απόφασή της να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο, με μειωμένο ρυθμό αγορών στα 30 δισ ευρώ, παρά την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη εδώ και μια δεκαετία. Τα χαμηλά επιτόκια θα παραμείνουν σε αναμονή μέχρι να σταματήσουν οι αγορές.

Μετά την απόφαση αυτή, κάποιοι ζητούν οριστική ημερομηνία λήξης για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, ωθώντας το ευρώ υψηλότερα εν μέσω ενδείξεων ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για την έξοδο των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών από την ευνοϊκή νομισματική πολιτική.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required