Γενικός Δείκτης:699.891.44%
EUR/USD: 1.18

Πόσο μπορεί να αντέξει η Ρωσία του Πούτιν;

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, που οδεύει προς μια τέταρτη θητεία στις εκλογές της 18ης Μαρτίου, ακουμπά σε μια βαθιά στήριξη που βασίζεται σε δύο κύριους παράγοντες: την τεράστια αύξηση του βιοτικού επιπέδου κατά τα 18 χρόνια της θητείας του και την θριαμβευτική επιστροφή της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή. Όταν ήρθε στην εξουσία, προειδοποίησε ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία 200-300 χρόνια, η Ρωσία αντιμετωπίζει τον πραγματικό κίνδυνο της πτώσης της στη δεύτερη ή και την τρίτη κατηγορία των κρατών του κόσμου».

Η Ρωσία είναι τώρα στην πρώτη κατηγορία, αλλά αυτό, πόσο καιρό θα διαρκέσει; Ήδη, η οικονομική της πορεία έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας BRIC των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών.

Καθώς προετοιμάζεται για την επόμενη εξαετή θητεία του - που θα μπορούσε να είναι η τελευταία, δεδομένου του συνταγματικού περιορισμού και της ηλικίας του 65 ετών στην οποία βρίσκεται- ο Πούτιν αντιμετωπίζει συνδεόμενες απειλές στις οικονομικές του προοπτικές και στις γεωπολιτικές του φιλοδοξίες.

"Ο Πούτιν έπαιξε ένα καλό παιχνίδι βραχυπρόθεσμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες δαπάνες αυξάνονται", δήλωσε ο Mark Galeotti, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στη Ρωσία, ο οποίος είναι ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στην Πράγα. "Οι αυτοκρατορίες κοστίζουν χρήματα. Έτσι το ερώτημα είναι, μπορεί ο Πούτιν να το αντέξει; "

rise and fall

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required