Γενικός Δείκτης:699.891.44%
EUR/USD: 1.18

Έτοιμη να θυσιάσει τον Βάιντμαν η Μέρκελ στο βωμό της ευρωπαϊκής σκακιέρας

  • ( UPD -14/03/2018 12:08 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Όπως όλα δείχνουν ήρθε η σειρά της Γερμανίας να βγάλει τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Καγκελάριος Μέρκελ όμως ίσως είναι πρόθυμη να το θυσιάσει αυτό προς όφελος άλλων σημαντικών θεμάτων που έχει στην ατζέντα της.

Συνεργάτες της αναφέρουν ότι μπορεί να είναι πρόθυμη να παραχωρήσει τη σειρά της Γερμανίας, με αντάλλαγμα την άσκηση μεγαλύτερης επιρροής στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στην προσπάθειά του να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς μεταξύ των χωρών του ευρώ.

Το πρόσωπο που θα μείνει εκτός εξίσωσης δεν είναι άλλο από τον επικεφαλής της Μπούντεσμπανγκ, Γενς Βάιντμαν, που αποτελεί και  φαβορί προκειμένου να γίνει ο τέταρτος πρόεδρος της ΕΚΤ.

Όπως λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg bank, Holger Schmieding, «στο τέλος, ίσως να είναι καλύτερα για τη Μέρτελ να στηρίξει κάποιον άλλον υποψήφιο και σε αντάλλαγμα να πετύχει παραχωρήσεις των εταίρων της σε άλλα πεδία».

Η Μέρκελ τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον Μακρόν και από τη μια πρέπει να βρει τρόπο να κάνει στενότερη τη συνεργασία της ΕΕ εν αναμονή του Brexit, αλλά και των πιέσεων από διάφορες πολιτικές κινήσεις λαϊκιστών.

Από την άλλη, θέλει να προφυλάξει τη Γερμανία από το να σηκώσει το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος σε περίπτωση που χρειαστούν διάσωση προβληματικές τράπεζες της Ευρώπης, όπως εξάλλου θα προβλέπει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή σύγκλιση. Ολα αυτά ίσως καταστήσουν τον Βάιντμαν... αναλώσιμο.

Σε κάθε περίπτωση όποιος αναλάβει τη θέση του Ντράγκι θα έχει μπροστά του δύσκολο έργο.

Ο Ντράγκι έγινε επικεφαλής ενώ η Ευρωζώνη ήταν εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης και κατάφερε να σταματήσει τις φήμες για διάλυση με τη δέσμευση που ανέλαβε να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ. Παράλληλα απομάκρυνε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού με τα αρνητικά επιτόκια και τις μαζικές αγορές ομολόγων.

Ο διάδοχός του θα πρέπει να μπορεί να κάνει τους λεπτούς χειρισμούς ώστε να μπορέσει να τερματίσει αυτά τα μέτρα ώστε να ενισχύσει τις γραμμές άμυνας σε μια επόμενη πιθανή κρίση.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required