Γενικός Δείκτης:705.2-1.04%
EUR/USD: 1.17

Η φιλελεύθερη Δύση καταρρέει, η αυταρχική Ανατολή εδραιώνεται

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump θέλησε να δυσφημίσει τη Δύση, δεν θα μπορούσε να κάνει με καλύτερο τρόπο από αυτόν που το κάνει τώρα. Η εχθρότητα που συγκέντρωσε στο πρόσωπό του από προφανείς συμμάχους των ΗΠΑ στο G-7 το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν αρκετά μεγάλη, ειδικά επειδή ήλθε σε αντίθεση με τον γενναιόδωροέπαινο που απηύθυνε στον «χασάπη» Kim Jong Un της Βόρειας Κορέας, στη Σιγκαπούρη.

Ακόμα χειρότερη ήταν η αντίθεση που εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές οθόνες του κόσμου, μεταξύ της G-7 και μιας άλλης συνόδου, που πρόσφατα ολοκληρώθηκε -της συνάντησης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Qingdao. Εκεί ο ομόλογός του Trump, ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, έκλεισε με επιτυχία το μάτι στους δικούς του εταίρους, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας και ο ηγέτης του Καζακστάν Nursultan Nazarbayev. Ο Xi λείανε τις σχέσεις του ακόμη και με δυνητικούς αντιπάλους του, όπως ο Narendra Modi της Ινδίας.

Στο Qingdao, οκτώ ηγέτες - από τη Νότια και Κεντρική Ασία, καθώς και από τη Ρωσία και την Κίνα - συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ευρασιατικό μέλλον. Αν και για να τονίσει περαιτέρω την απόσταση μεταξύ Qingdao και Κεμπέκ, όπου η συμφωνία του Ιράν ήταν ένα από τα πιο διχαστικά θέματα που συζητήθηκαν στη G-7, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Hassan Rouhani, ήταν επίσης παρών και χαμογελαστός σε γενικές γραμμές όπως όλοι οι άλλοι. Οι εικόνες μίλησαν από μόνες τους: Ενώ η φιλελεύθερη Δύση καταρρέει, η αυταρχική Ανατολή εδραιώνεται.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required