Γενικός Δείκτης:671.50.68%
EUR/USD: 1.1338

Νέους δασμούς-μαμούθ ανακοίνωσε ο Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα αξίας $200 δισ.

  • ( UPD -11/07/2018 05:40 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε την επιβολή περαιτέρω δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, κλιμακώνοντας έναν εμπορικό πόλεμο ο οποίος αναμένεται σύντομα να πλήξει άμεσα και τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Οι νέοι δασμοί πρόκειται να ενεργοποιηθούν έπειτα από μια δίμηνη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Λαϊτχάιζερ, Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για Εμπορικά Ζητήματα (USTR). Ο κατάλογος των προϊόντων που βρίσκονται στο στόχαστρο περιλαμβάνει καταναλωτικά αγαθά όπως ρουχισμό, τηλεοράσεις και ψυγεία καθώς και άλλα τεχνολογικά προϊόντα, αν και παραλείπονται προϊόντα «υψηλού προφίλ» όπως κινητά τηλέφωνα.

Αν οι δασμοί που προτάθηκαν επιβληθούν, τότε θα καλύπτουν σχεδόν τις μισές εισαγωγές ΗΠΑ από την Κίνα.

Ο Τραμπ δεν κάνει βήμα πίσω σε έναν εμπορικό πόλεμο, τον οποίο ακόμη και τα ίδια τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αποκαλούν ασύνετο, οι επιχειρήσεις τρέμουν, ενώ οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη για χρόνια.

Οι νέοι αυτοί δασμοί είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προκαλέσουν ανάλογη αντίδραση από Κίνα, σε μια περίοδο όπου ο Τραμπ επιζητά τη βοήθεια του Πεκίνου στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας.

Καθώς δεν υπάρχει ένδειξη συνέχισης των επίσημων διαπραγματεύσεων, οι δύο δυνάμεις φαίνεται πως οδεύουν προς «μετωπική σύγκρουση» σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο, ο οποίος μπορεί να υπονομεύσει την παγκόσμια ανάπτυξη και να προκάλεσει μεγάλες αναταράξεις στις εμπορικές αλυσίδες.

«Δεν μας άφησαν άλλη επιλογή»

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ δεν είχαν «άλλη επιλογή» από το να προχωρήσουν σε νέους δασμούς, καθώς η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με αθέμτιες εμπορικές τακτικές και την «κατάχρηση» αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιων του πλανήτη το Μάιο δεν υπήρξαν εποικοδομητικές, προκειμένου να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος.

«Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η κυβέρνηση Τραμπ παροτρύνει υπομονετικά την Κίνα να σταματήσει τις αθέμιτες πρακτικές της, να ανοίξει την αγορά της, και να λειτουργήσει σε πραγματικές αγοραστικές συνθήκες ανταγωνισμού. Ωστόσο η Κίνα δεν άλλαξε τη στάση της - μια στάση η οποία θέτει σε κίνδυνο την οικονομία των ΗΠΑ. Αντί να προσπαθήσει να ασχοληθεί με τις -βάσιμες- ανησυχίες μας, προχωρά σε αντίποινα στα αμερικανικά προϊόντα. Τέτοια πράξη δε δικαιολογείται», ανέφερε ο Λαϊτχάιζερ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, επιβλήθηκαν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων. Το μέτρο συνδεόταν με τη διένεξη γύρω από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Πεκίνο ανταπέδωσε αμέσως, αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς ίσης αξίας.

Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να επιβάλλει εντέλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 500 δισεκ. δολαρίων. Το ποσό που ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος χονδρικά ισούται με το σύνολο της αξίας των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2017.

Στο γράφημα: Το εμπορικό έλλειμμα με Κίνα - Οι ΗΠΑ εισάγουν προϊόντα εκατοντάδων δισ. δολαρίων περισσότερων από αυτά που εξάγουν στην Κίνα

τραδεγαπ.png

 

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required