Γενικός Δείκτης:776.4-0.26%
EUR/USD: 1.1216

Σορτάρει Τουρκία η μεγαλύτερη σκανδιναβική τράπεζα

  • ( UPD -03/08/2018 18:45 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Όταν πρόκειται για Τουρκία, ο επικεφαλής διαχείρισης χρεών αναδυόμενων αγορών της μεγαλύτερης σκανδιναβικής τράπεζας δε μασάει τα λόγια του.

"H οικονομία της Τουρκίας μπορεί να τεθεί "εκτός ελέγχου" προειδοποιεί ο Thede Ruest της Nordea, της μεγαλύτερη τράπεζα της Σκανδιναβίας".

Ο Ruest «σορτάρει» Τουρκία με τα 500 εκατ. δολάρια που διαχειρίζεται, ένα στοίχημα που πρόκειται να αποδόσει καθώς κλιμακώνονται οι αναταραχές στη γειτονική χώρα των 80 εκατ. κατοίκων. Ο Ruest μάλιστα ανε΄φερε πως τα πράγματα στην Τουρκία πιθανόν να ξεφύγουν εκτός ελέγχου.

Η τουρκική λίρα έχει απολέσει περίπου 25% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν σημειώσει άνοδο ρεκόρ και η χρηματιστηριακή αγορά σημειώνει τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο σε όρους τοπικού νομίσματος.

Ο Πρόεδρος Ερντογαν έχει τρομάξει τους επενδυτές πιέζοντας τους διαμορφωτές πολιτικής της κεντρικής τράπεζας και προκαλώντας ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, οι ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα επέβαλαν κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς για την κράτηση του Αμερικανού παστορα Μπράνσον.

"Είναι σαφές ότι στην Τουρκία παρατηρούμε ένα πρωταρχικό παράδειγμα διάβρωσης της διακυβέρνησης", δήλωσε ο Ruest. Όπως και άλλες αναδυόμενες αγορές, η Τουρκία μπορεί επίσης να είναι ευάλωτη στα επιτόκια των ΗΠΑ που αυξάνονται περαιτέρω. "Ακόμη και τώρα, τα επιτόκια των ΗΠΑ ενδέχεται να κινηθούν ψηλότερα, γεγονός το οποίο αναμένεται να επηρεάσει επίσης το χρέος των αναδυόμενων αγορών", υπογράμμισε ο Ruest.

nordeturkddd.png

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required