Γενικός Δείκτης:708.24-1.35%
EUR/USD: 1.1306

Γιατί χτυπούν την πόρτα των γερμανικών τραπεζών οι εκκλησίες;

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν μια ομάδα πελατών που τώρα τελευταία χτυπά όλο και πιο συχνά την πόρτα τους: τις εκκλησίες.

Αυτό που ζητούν ολοένα και περισσότερο είναι η επαγγελματική βοήθεια που μπορούν να λάβουν από τα τραπεζικά ιδρύματα για τη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Από τη μια, τα χαμηλά επιτόκια επηρεάζουν τις αποδόσεις των παραδοσιακών επενδύσεων. Από την άλλη, η αυξημένη χρηματοοικονομική διαφάνεια έχει ρίξει φως σε κάποιες επενδυτικές αποτυχίες του παρελθόντος.

Εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πλούτο του γερμανικού κλήρου σε αρκετά εκατοντάδες δισ. ευρώ.

«Οι εκκλησίες γίνονται όλο και πιο επαγγελματίες στις επενδύσεις τους τα τελευταία χρόνια και καταφεύγουν συχνότερα σε επαγγελματίες διαχειριστές όπως εμείς» αναφέρει η Martina Erlwein, της Joh Berenberg Gossler & Company KG, ενώ ανάλογες παρατηρήσεις κάνουν κι άλλοι asset managers.

Στο τρέχον περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων «μια συμβατική επένδυση τύπου αγοράζω και κρατώ ομόλογα δεν πετυχαίνουν πια επαρκείς αποδόσεις» αναφέρει ο Philip Schaetzle, της Metzler Asset Management GmbH στη Φρανκφούρτη.

Το αποτέλεσμα είναι μια μεγαλύτερη διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και γι' αυτό οι εκκλησίες αναζητούν τώρα χείρα βοηθείας από τις τράπεζες, αναφέρει ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, πολλές εκκλησίες έχουν αναλάβει τη δέσμευση να ελέγξουν τα οικονομικά τους και να δημοσιεύσουν λεπτομερείς αναφορές για πρώτη φορά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πέφτουν πάνω σε λάθη του παρελθόντος. Ένα παράδειγμα είναι η μητρόπολη Eichstaett, η οποία θεωρεί ότι οι επικίνδυνες επενδύσεις σε ακίνητα έχουν οδηγήσει σε απώλειες που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, οι ειδικοί καλούνται να φροντίσουν για τα χρήματά της.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required