Γενικός Δείκτης:708.24-1.35%
EUR/USD: 1.1306

Με κυρώσεις-αντίποινα απαντά η Ρωσία στις ΗΠΑ - Βουτιά για ρούβλι

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Με αντίποινα στις τελευταίες αμερικανικές κυρώσεις απειλεί το Κρεμλίνο, καθώς το ρούβλι βούτηξε κοντά σε χαμηλό 2ετίας εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο ανταγωνιστών του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ρωσία θα επεξεργαστεί τα μέτρα με τα οποία θα απαντήσει στις νέες αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Η ρωσική πλευρά επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει ότι η συνομιλία (με τη Ρωσία) από θέση ισχύος και μέσω τελεσιγράφων είναι ανώφελη και άνευ προοπτικής. Η ρωσική πλευρά θα επεξεργαστεί τα μέτρα με τα οποία θα απαντήσει στη νέα μη φιλική κίνηση της Ουάσιγκτον», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η ίδια επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, οξύνει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και ότι η Ρωσία δεν θα αποδεχθεί τους όρους που θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την άρση των κυρώσεων.

«Ως όρο για την άρση των κυρώσεων οι ΗΠΑ θέτουν εκ προοιμίου απαράδεκτες για εμάς απαιτήσεις και αυτό μάλιστα σε πρώτη φάση. Μας απειλούν ότι θα μας ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις μέσω της επιβολής κυρώσεων» δήλωσε η Ζαχάροβα προσθέτοντας ότι «κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ συνειδητά ακολουθούν τον δρόμο της περαιτέρω όξυνσης των διμερών σχέσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως με τις δικές τους προσπάθειες έχουν οδηγηθεί στο μηδέν».

Οι απειλές για μέτρα-αντίποινα τρόμαξαν περισσότερο τους επενδυτές, παρασέρνοντας το ρούβλι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016, παρόλο που αργότερα μάζεψε κάπως τις απώλειες. Μετοχές όπως η Aeroflot και VTB, οι οποίες ενδέχεται να δεχτούν πλήγμα από τους νέους περιορισμούς, υποχώρησαν πάνω από 7% προτού ανακάμψουν ελαφρά.

Διαχειριστής κεφαλαίων της Aberdeen Standard στο Λονδίνο αναφέρει: «Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για την έκταση του sell-off. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν οι κυρώσεις θα επεκταθούν σε κλάδους-κλειδιά όπως ενέργεια και τράπεζες. Ορισμένα ονόματα περιλαμβάνονται στις κυρώσεις και σε συνδυασμό με τη χαμηλή ρευστότητα λόγω καλοκαιρινής ραστώνης, οι αγορές οδηγούνται σε μεγαλύτερη πτώση.»

rublesulmpss.png

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required