Γενικός Δείκτης:772.66-0.48%
EUR/USD: 1.1161

Η ΕΚΤ ανησυχεί για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία

  • ( UPD -10/08/2018 12:40 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζει ανησυχίες για την έκθεση ορισμένων τραπεζών της ζώνης του ευρώ στην Τουρκία μετά από τη ραγδαία πτώση της λίρας, μεταδίδουν οι Financial Times.

Η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, η UniCredit SpA και η BNP Paribas SA είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες αφού το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του φέτος, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές με γνώση του θέματος.

Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) ξεκίνησε τους τελευταίους δύο μήνες να εξετάζει πιο ενδελεχώς τις σχέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών με την Τουρκία, αναφέρουν οι FT, προσθέτοντας ότι ο Μηχανισμός δεν θεωρεί ακόμα την κατάσταση κρίσιμη. Ο κίνδυνος είναι ότι οι τουρκικές τράπεζες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αδυναμία της λίρας, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο Τούρκοι δανειολήπτες που δεν είναι προστατευμένοι έναντι της αδυναμίας της λίρας, να αρχίσουν να κηρύσσουν χρεοστάσιο σε δάνειά τους σε ξένο νόμισμα –τα οποία απαρτίζουν περίπου το 40% των περιουσιακών στοιχείων των τουρκικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τους FT, Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούν 83,3 δισ. δολάρια σε ισπανικές τράπεζες, 38,4 δισ. δολάρια σε γαλλικές και 17 δισ. δολάρια σε ιταλικές τράπεζες.

Το δημοσίευμα των FT προβλημάτισε τους επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος, με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό 13 μηνών έναντι του δολαρίου, στα 1,146 δολάρια.

Το δολάριο βρέθηκε νωρίτερα να σημειώνει άλμα 13,5% οδηγώντας την λίρα σε νέο χαμηλό στο 6,3005,  καθώς συνεχίζεται η ανησυχία για τις σχέσεις με τις Η.Π.Α. αλλά και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει. Από την αρχή του έτους η λίρα χάνει πάνω από 33% έναντι του δολαρίου.

Η λίρα έχει συμπληρώσει 12 διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις έναντι του δολαρίου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το Νοέμβριο του 1999, τον μήνα πριν μπει η χώρα σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Η BBVA, η UniCredit και η BNP Paribas αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο για τις ανησυχίες της ΕΚΤ μεταδίδουν οι FT.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required