Γενικός Δείκτης:655.10.16%
EUR/USD: 1.1297

Ο επενδυτής - μυστήριο που επιστρέφει με ποντάρισμα $100 εκατ. σε τουρκικές μετοχές

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ενας και μοναδικός επενδυτής στην Κωνσταντινούπολη εξακολουθεί να ποντάρει μεγάλα ποσά σε τουρκικές μετοχές, την ώρα που άλλοι – λιγότερο ριψοκίνδυνοι – ετοιμάζονται για την κρίση. 

Η χρηματιστηριακή Yatirim Finansman αγόρασε μετοχές αξίας 565 εκατ. λιρών (105 εκατ. δολαρίων) αυτή την εβδομάδα, υπερβαίνοντας κατά πολύ κάθε άλλο ποντάρισμα προς πάσα κατεύθυνση στην τουρκική αγορά, ποσό τριπλάσιο από αυτό που επένδυσε ο δεύτερος πιο δραστήριος αγοραστής.

Η κίνηση αυτή βοήθησε στη συγκράτηση του δείκτη μετοχών με άνοδο 3% παρά το γεγονός ότι η λίρα έπεφτε σε ιστορικά χαμηλά και οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονταν σε υψηλά όλων των εποχών.

Η χρηματιστηριακή Yatirim Finansman είναι πού γνωστός στους traders του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Ξεκίνησε το 2016, έγινε πασίγνωστος όταν η αγορά παρατήρησε μια σειρά τεράστιων στοιχημάτων στην αγορά μετοχών, όπως για παράδειγμα τις μέρες ακριβώς πριν το περσινό δημοψήφισμα. Ολοι άρχισαν να μιλούν για έναν μυστηριώδη επενδυτή η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλυπτόταν κι έτσι άρχισαν να τον αποκαλούν «ο τύπος» (the dude).
Δεν είναι σαφές αν τα χρήματα της Yatirim Finansman προέρχονται από κάποιον ανεξάρτητο επενδυτή ή από κάποια επενδυτική ομάδα, ούτε αν η πηγή των χρημάτων παραμένει ίδια.

Ο πρώην CEO της χρηματιστηριακής, Seniz Yarcan, έδωσε κάποια εσωτερική πληροφόρηση το 2016, λέγοντας στην εφημερίδα Dunya newspaper ότι τα μη φυσιολογικά μεγάλα trades προέρχονταν όχι από έναν επενδυτή, αλλά από ένα μεγάλο νέο fund επενδυτών που διαπραγματεύεται με τη βοήθεια αλγόριθμων.

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων που έκανε αυτή την εβδομάδα ήταν στη μεγαλύτερη τουρκική ιδιωτική τράπεζα. Αγόρασε μετοχές αξίας 96 εκατ. λιρών της Turkiye Garanti Bankasi AS. Ακολούθησαν επενδύσεις στην πετρελαϊκή Petkim, την εταιρεία χάλυβα Kardemir, την εταιρεία κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού Aselsan και άλλη μια χαλυβουργία, την Erdemir. ΟΙ μεγαλύτερες καθαρές πωλήσεις του ήταν στην κρατική τράπεζα Halkbank, που είναι αντιμέτωπη με την προοπτική επιβολής προστίμου από τις ΗΠΑ, αλλά και στον μιντιακό κολοσσό Dogan Holding.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required