Γενικός Δείκτης:836.78-0.86%
EUR/USD: 1.1294

Η νομισματική κρίση της Τουρκίας φέρνει τα πάνω-κάτω στον χρυσό

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Στην αρχή ο Ερντογάν επιχειρηματολογούσε στο λαό του πως πρέπει να αγοράσει χρυσό, στη συνέχεια του είπε να τον πουλήσει. Προσθέστε κάπου ανάμεσα δραματικές αναταράξεις στην τουρκική λίρα, και πλέον οι Τούρκοι traders κάνουν και τα δύο, με ευχαρίστηση κιόλας.

Ο όγκος συναλλαγών στα συμβόλαια χρυσού έχει εκτοξευθεί στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καθώς η ευμετάβλητη τουρκική λίρα έγινε αντικειμένο κερδοσκοπίας, και μετά τη βουτιά του τουρκικού νομίσματος η τιμή του χρυσού στην Τουρκία εκτοξεύθηκε. Ο κινητός μέσος 90 ημερών (σε ότι αφορά το τζίρο) βρέθηκε σε διπλάσια επίπεδα από το συνηθισμένο, με 40.000 συμβόλαια χρυσού, από 17.000 που ήταν το Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, η αξία μιας ουγγιάς χρυσού εκφρασμένη σε τουρκική λίρα εκτοξεύθηκε πάνω από 30%.

«Σίγουρα έχει περισσότερο νόημα για κάποιον να κατέχει χρυσό αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, δεδομένης της απαξίωσης της λίρας», αναφέρει ο Sonathan Butler, στρατηγικός αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στη Mitsubishi. «Αυτό συνάδει με την ασφάλεια που παρέχει ο χρυσός και λογικά θα αντικατοπτριστεί στην πραγματική αγορά με αυξημένη ζήτηση σε κοσμήματα και μπάρες χρυσού».

Τα επίπεδα συναλλακτικότητας παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με τα διεθνή στάνταρντ, με μόλις ένα μικρό ποσοστό του πολύτιμου μετάλλου να αλλάζει χέρια στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, σε σχέση με τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Η τιμή spot χρυσού άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2017 την Πέμπτη, στα 1.160 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο Ερντογάν, ο οποίος το 2016 παρότρυνε τους Τούρκους να μετατρέψουν ότι συνάλλαγμα διέθεταν σε λίρα και χρυσό καθώς οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ χειροτέρευαν, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως θα πρέπει να ανταλλάξουν το πολύτιμο μέταλο με λίρα.

Σημειώνεται πως η Τουρκία αποτελεί ένα σημαντικό παίχτη στην παγκόσμια ζήτηση χρυσού, παρόλο που βρίσκεται πολύ πίσω από τους δύο μεγαλύτερους αγοραστές του μετάλου παγκοσμίως, την Κίνα και την Ινδία. Ιστορικά επίσης, η χώρα διαδραμτίζει ρόλο-κλειδί καθώς στο αρχαίο βασίλειο της Λυδίας βρισκόταν το αρχαιότερο νομισματοκοπείο, γύρω στον 7ο αιώνα π.Χ.

turkey_gold.png

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required