Γενικός Δείκτης:836.78-0.86%
EUR/USD: 1.1279

Η τουρκική κρίση «σκάει» και τη φούσκα της αγοράς τρακτέρ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Οι μέρες των επιδοτούμενων από την κυβέρνηση αγροτικών δανείων, τα οποία ώθησαν την Τουρκία ως μεταξύ των κορυφαίων της συγκεκριμένης αγοράς, έχουν πλέον περάσει, καθώς τα επιτόκια δανεισμού έχουν εκτοξευτεί και η απαξίωση της λίρας ωθεί υψηλότερα τις τιμές.

Περίπου 73.000 τρακτέρ πωλήθηκαν στην Τουρκία το περασμένο έτος, καθιστώντας της έτσι την τέταρτη μεγαλύτερη αγροτική αγορά του κόσμου μετά την Ινδία, Κίνα και Βόρεια Αμερική.

Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της αγροτικής παραγωγής της Τουρκίας, όπως αναφέρει ο Hayati Kosoglu, CEO της Anadolu Landini. «Γύρω στα 50.000 τρακτέρ θα ήταν πιο λογικό».

Μέσω της κρατικής Ziraat Bank, η κυβέρνηση μειώνει τα επιτόκια δανεισμού σε αγροτικά δάνεια (για αγορά τρακτέρ) έως και 50%, ένα κίνητρο που ενθάρρυνε τους αγρότες να χρησιμοποιήσουν τα οχήματαως κεφάλαιο. Ο αγ΄ροτης που αγοράζει το τρακτέρ καταλήγει να το πουλήσει μερικά χρόνια μετά, για να χρησιμοποιήσει τα μετρητά. Μετά πηγαίνει να αγοράσει ένα άλλο τρακτέρ. Αυτό επιτρέπει τη μετακύλιση του χρέους των αγροτών, όμως για πόσο ακόμη;», διερωτάται ο Kosoglu.

Όχι για πολύ, όωπς δέιχνουν τα στοιχεία. Καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, οι άδειες τρακτέρ έχουμν βουτήξει κατά 21% στα 27.412 καταχωρημένα οχήματα. Η turk Traktor που κυριαρχεί στον κλάδο ανακοίνωε πτώση 36% στις πωλήσεις εντός συνόρων.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required