Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Υπέρ περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων ο Kaplan της Fed

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Με την αμερικανική οικονομία να βρίσκεται σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης και τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει με το σχέδιο σταδιακής αύξησης των επιτοκίων τουλάχιστον για τους επόμενους εννέα έως 12 μήνες, δήλωσε σήμερα (21/8/2018) ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan.

Μόνο όταν τα επιτόκια φθάσουν σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο, όπου δεν θα τονώνουν ούτε θα φρενάρουν την οικονομία, θα πρέπει πιθανώς η κεντρική τράπεζα να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια και να αρχίσει να σκέφτεται τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια, δήλωσε ο Kaplan.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ουδέτερο επίπεδο βρίσκεται κάπου μεταξύ του 2,5% και του 2,75%.
«Θα χρειάζονταν περίπου τρεις ή τέσσερις επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0,25% για να φτάσουμε στο εύρος αυτού του εκτιμώμενου ουδέτερου επιπέδου», γράφει ο Kaplan σε δοκίμιο, το οποίο δημοσιεύθηκε από τη Fed του Ντάλας.

«Σε εκείνο το σημείο, θα ήμουν διατεθειμένος να κάνω πίσω και να αξιολογήσω τις προοπτικές για την οικονομία και να εξετάσω μια σειρά από άλλους παράγοντες -συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου και της μορφής της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων- προτού αποφασίσω ποιες περαιτέρω ενέργειες, αν υπάρχουν, θα ήταν κατάλληλες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Fed.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required