Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1246

Ισπανία: Το πρόβλημα με το Γιβραλτάρ δεν θα δυσκολέψει το brexit

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η προσπάθεια για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναχαιτιστεί από τη διαμάχη για το μέλλον του Γιβραλτάρ, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Josep Borrell.

Με περισσότερους από 300.000 βρετανούς πολίτες να ζουν στην Ισπανία και ισπανικές εταιρείες που επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η χώρα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον κίνδυνο να υπάρξει αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκη Ένωση, χωρίς συμφωνία.

"Για την Ισπανία, η κατάσταση με τον βράχο στην άκρη της Ευρώπης θα ήταν πολύ επιζήμια", δήλωσε ο Borrell σε συνέντευξή του στα γραφεία του στη Μαδρίτη την Τετάρτη. "Το Γιβραλτάρ δεν θα είναι η τελευταία πέτρα στο δρόμο. Ελπίζω. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. "

Σύμφωνα με τους όρους των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, η Ισπανία έχει βέτο για το κατά πόσον οι όροι οποιασδήποτε συμφωνίας θα ισχύουν και για το Γιβραλτάρ, ένα βρετανικό θύλακα στην άκρη της Ιβηρικής χερσονήσου.

Η οικονομία των υπηρεσιών του Γιβραλτάρ που φτάνει τα 2,2 δις λίρες (2,9 δισ. δολάρια) βασίζεται σε μεθοριακούς εργαζόμενους που προέρχονται από την Ισπανία και καλύπτουν περίπου το 50% του εργατικού δυναμικού της περιοχής, παρέχοντας κρίσιμες θέσεις εργασίας στις ισπανικές πόλεις οι οποίες βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required