Γενικός Δείκτης:836.78-0.86%
EUR/USD: 1.1291

Ισπανία: Η Ευρώπη πρέπει να κάνει το ευρώ, φρένο στην πολιτική Τραμπ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενισχύσει τον παγκόσμιο ρόλο του ευρώ ως μέρος μιας προσπάθειας να αποφευχθεί η πίεση εκ μέρους του Προέδρου Donald Trump, του οποίου οι ενέργειες στην εξωτερική πολιτική κινούνται όλο και περισσότερο στα όρια με τον διατλαντικό εταίρο του, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Josep Borrell.

Είναι το τελευταίο σημάδι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν μεγαλύτερη αυτονομία ενόψει των προσπαθειών του Τrump για την αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης. Από τότε που κέρδισε τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβήτησε τη σημασία του Οργανισμού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), ακύρωσε μια συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και είπε, εν μέσω εμπορικού πολέμου, ότι η ΕΕ είναι "εχθρός" των ΗΠΑ

"Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ξεπεράσουμε τις αμερικανικές απειλές", δήλωσε ο Borrell σε συνέντευξή του στα γραφεία του στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα. "Είναι ένας άλλος τρόπος για να ασχοληθούμε με κυρώσεις", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απόφαση του Μαΐου του Trump να εγκαταλείψει τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας με το Ιράν, την οποία η ΕΕ τον πίεσε να διατηρήσει.

Η απόφαση των ΗΠΑ ανάγκασε τις ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Daimler AG και της Total SA, να αποσυρθούν από το Ιράν για να αποφευχθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χέικο Μάας, έχουν προτείνει οι χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν συστήματα πληρωμών ανεξάρτητα από τις Η.Π.Α. για να παρακάμψουν τους νέους κανονισμούς.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required