Γενικός Δείκτης:677.170.84%
EUR/USD: 1.1334

Σε υψηλό δεκαετίας ο πληθωρισμός στη Σουηδία

  • ( UPD -11/10/2018 13:28 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο πληθωρισμός της Σουηδίας διέψευσε τις προβλέψεις των οικονομολόγων τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας την υπόθεση ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και το Δεκέμβριο, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι τιμές καταναλωτή με σταθερό επιτόκιο αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2,5% το Σεπτέμβριο, αυξημένες κατά 2,2% σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας την Πέμπτη. Οι αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg είχαν κάνει την εκτίμηση για ποσοστό 2,3%, ενώ η Riksbank είχε προβλέψει 2,4%. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5% μέσα στον μήνα. Η τιμή κόστος + κίνητρο (με εξαίρεση τον τομέα της ενέργειας), μια μέτρηση που παρακολουθείται στενά για τις υποκείμενες πιέσεις των τιμών, αυξήθηκε κατά 1,6% ετησίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Riksbank.

Η κορόνα έκανε ράλι, όπως μετέδωσαν οι ειδήσεις, κερδίζοντας περισσότερο από 1% έναντι του ευρώ.

Με τη βασική μέτρηση του πληθωρισμού να βρίσκεται πλέον πάνω από το στόχο του 2% από το Μάιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην κεντρική τράπεζα δήλωσαν ότι το Σεπτέμβριο σκόπευαν να ξεκινήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Nordea Bank Abp Andreas Wallstrom, τα στοιχεία της Πέμπτης "υποστηρίζουν την έκκλησή μας για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2018."

ten_year_high.png

 

 

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required