Γενικός Δείκτης:725.56-0.81%
EUR/USD: 1.1187

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να περιορίσουν το Ιράν, χωρίς τους συμμάχους του

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η κυβέρνηση Trump φαίνεται αποφασισμένη να ξεχωρίσει το Ιράν από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Καθώς επαναφέρει τις κυρώσεις για το καθεστώς τον επόμενο μήνα, μπορεί να στοχεύει στο μπλοκάρισμα του δικτύου ανταλλαγής μηνυμάτων Swift που επιτρέπει τις διασυνοριακές πληρωμές παγκοσμίως. Αυτή, είναι μια κακή ιδέα.

Η παρεμπόδιση της λειτουργίας του Swift θα διευρύνει το αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η βελτίωση αυτής της συμμαχίας. Το να τεθεί σε περαιτέρω περιορισμούς, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και θα υπονομεύει τον ευρύτερο στόχο της αλλαγής της συμπεριφοράς του Ιράν.

Η Ευρώπη επέμεινε να υποστηρίξει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, την οποία οι ΗΠΑ ακύρωσαν τον Μάιο. Με αυτόν τον τρόπο, καταφεύγει σε όλο και πιο εξωφρενικά βήματα για να διευκολύνει το εμπόριο του Ιράν με τον έξω κόσμο. Η "επιθετική" κυβέρνηση του Trump ζυγίζει τώρα αν θα βάλει στο στόχαστρό της το Swift, κάτι που θα εμπόδιζε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να κάνουν σχεδόν οποιαδήποτε επιχείρηση με το Ιράν. Μπορεί να απαιτεί η Swift (με έδρα το Βέλγιο) να παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, κάτι που η εταιρεία αρνείται. Κάποιοι αξιωματούχοι του Trump έχουν μάλιστα μιλήσει για πρόστιμο στις τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσεται ή για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των μελών του διοικητικού της συμβουλίου (δύο εκ των οποίων είναι Αμερικανοί).

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required